Европейската прокуратура обяви, че започва разследване по корупционния случай Колдо,

...
Европейската прокуратура обяви, че започва разследване по корупционния случай Колдо,
Коментари Харесай

Еврoпрокуратурата започва разследване на корупционния скандал Колдо в Испания

Европейската прокуратура разгласи, че стартира следствие по корупционния случай " Колдо ", който раздруса през последните дни испанското държавно управление. Това съобщи кореспондентът на БНР в Испания.
Става въпрос за многомилионни публични поръчки за доставка на маски и медицински консумативи по време на пандемията през 2020 година.

От Европейската прокуратура към този момент са получили част от информацията от органите, които дават отговор за разпределението на европейски средства и от правосъдната власт. " Въз основа на събраната информация беше решено публично да стартира следствие за хипотетични закононарушения за заграбване на обществени средства и търговия с въздействие ", в сходство с националното законодателство и регламента на Европейската прокуратура, се споделя в изказването.

Договорите, подписани от здравните служби на Канарските острови и Балеарските острови за доставка на маски по време на пандемията от Covid-19 в по този начин наречения случай " Колдо ", ще бъдат главно тествани след получената " тъжба от частно лице ", поради която стартира следствието.
 
Корупционният скандал избухна на 21 февруари с ареста на Колдо Гарсия, някогашен консултант на някогашния министър на превоза Хосе Луис Абалос. Тогава ръководещата социалистическа партия се дистанцира от Абалос, който беше дясната ръка на Санчес и го изключи от партията си, само че той отхвърли да подаде оставка като народен представител с аргумента, че единствено по този начин ще потвърди невинността си.

Самият Колдо е разследван като уредник на цялата скица за приемане на огромни комисионни от хора във властта. Бившите районни министър председатели на Балеарските и Канарските острови Франсина Арменгол и Анхел Виктор Торес, сега са ръководител на Конгреса и министър на териториалната политика.

Въпреки многочислените апели на опозицията и импортираното в понеделник публично искане за оставката на Арменгол, тя остана на поста си. Това провокира недоволството на опозиционната Народна партия, съгласно която " наличието на Арменгол и Торес в публичния живот петни имиджа на страната " и " испанците не заслужават това наказване във връзка с европейската си известност ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР