Европейската прокуратура извършва обиски София в разследване на възможна корупция

...
Европейската прокуратура извършва обиски София в разследване на възможна корупция
Коментари Харесай

Европрокуратурата разследва корупция при ремонта на жълтите павета в София

Европейската прокуратура прави обиски София в следствие на допустима корупция и корист със средства на Европейския съюз. От институцията оповестиха, че става въпрос за ремонта на емблематичните жълти павета в историческия център на столицата.

Обвиненията по това следствие с кодово название „ Пътят на жълтите тухли “ се отнасят до неприятно ръководство на средствата, отпуснати на Столична община за ремонт на остарелия център на града, съфинансиран от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР), както и допустима корупция, с изчислени вреди от най-малко 3 милиона евро.

Припомняме, че резултатът от ремонта на жълтите павета беше жалък – големи фуги, павета подредени в разнообразни направления, а даже се появи видеозапис по какъв начин човек, изпълняващ ремонта, чупи с чук културното завещание на София. Столичният кмет Йорданка Фандъкова разгласи, че ще санкции изпълнителя на ремонта – „ Трейс груп холд “ – със 100 хиляди лева Фирмата от своя страна се оправда за кривото осъществяване с автомобилните гуми и даде обещание да пренареди паветата, като щяла да се употребява нова технология…



Европейската прокуратура е почнала това следствие „ служебно “ още през есента на 2022 година въз основа на известия в медиите, се показва в известието. В развой на инспекция са „ контракти, подписани сред Столичната община и две търговски сдружения, след извършени публични поръчки “.

Според следствието през 2018 година е подписан първи контракт за възобновяване на централната част на София (включително бул. „ Цар Освободител “ и площад „ Народно заседание “). Две години по-късно обаче, през 2020 година, когато към този момент са осъществени редица заплащания, договорът е преустановен по взаимно единодушие. Посочената причина е противоречие сред изискванията на контракта и капиталовия план. Беше маркирано също по този начин, че строителните действия могат евентуално да нанесат вреди на Централния боен клуб в София, издигнат през 1907 година, който има историческа стойност. Въпреки това към 3 млн. евро (6 млн. лева.) са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие.

След прекратяването на този контракт общината подписа нов контракт с нов реализатор при същите условия. Новият реализатор е изискал предплатено заплащане от към 750 000 евро (1.5 милиона лева), с цел да възвърне вековните жълти павета в центъра на града, които са предпазени от Закона за културното завещание. Тази сума към този момент не е изплатена, до момента в който се изследва обстановката с некачествения ремонт.

Столична община изиска от Министерство на регионалното развитие техническа експертиза, която откри, че паветата са неприятно положени и има и напукани павета.

Лошото качество на рехабилитацията на емблематичните павета, датиращи от 1908 година, дружно с неналичието на инспекции от страна на градската община, биха могли евентуално да генерират спомагателни разноски, съгласно финансовите документи, предоставени на Европейската прокуратура.

Според следствието, изпълнителите са показани подправени документи с погрешна информация, удостоверяващи, че работите са осъществени в сходство със спецификациите, което е довело до непозволени заплащания.

Днешните претърсвания, на 31 март, и издирвателните дейности се правят от ГДБОП на пет места. За задачите на следствието полицията изземва документи и електронни доказателства, свързани с осъществяването на плана.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР