Европейската космическа агенция подписа договор за 129 милиона евро с

...
Европейската космическа агенция подписа договор за 129 милиона евро с
Коментари Харесай

Европейската космическа агенция създава защитна система срещу астероиди

Европейската галактическа организация подписа контракт за 129 милиона евро с немска компания за основаването на галактически уред за взаимна задача с НАСА за отбрана на Земята от метеорити, оповестиха Ройтерс и ДПА.

През юни 2021 година НАСА възнамерява да изстреля галактически уред, който да се сблъска с метеорита Диморфос, с цел да се откри дали е допустимо да се отклоняват галактически обекти, с цел да се избегне конфликта им със Земята.

Европейската галактическа организация ще изстреля своя уред "Хера " през октомври 2024 година, с цел да откри размера на кратера, зародил след конфликта и да мери масата на метеорита.

Мисията припомня сюжета на кино лентата "Армагедон ", отбелязва Ройтерс.

"За пръв път желаеме да опитаме да отклоним метеорит от траекторията му на евентуален конфликт със Земята ", сподели шефът на Европейската галактическа организация Ролф Денсинг.

Диморфос е с диаметър 160 метра и съгласно Европейската галактическа организация може да унищожи цялостен град, в случай че се блъсне в Земята.

"Хера " ще се движи самостоятелно към метеорита, до момента в който събира информация. Апаратът, който ще се управлява от Дармщат, ще изстреля и мини спътници - кубчета със страна от 10 сантиметра, които ще се приближат оптимално до повърхността на галактическия обект.

Марко Фукс, изпълнителен шеф на немската софтуерна група OHB, която ще създаде "Хера ", съпоставя опита да се отклони метеорита с игра на билярд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР