Европейската космическа агенция оповести, че марсоходът от втория етап на

...
Европейската космическа агенция оповести, че марсоходът от втория етап на
Коментари Харесай

Европейският марсоход за 2020 г. бе кръстен на Розалинд Франклин

Европейската галактическа организация оповести, че марсоходът от втория стадий на руско-европейската стратегия “ЕкзоМарс ” ще носи името на Розалинд Франклин.  

Франклин има значими приноси в определянето на структурата на ДНК. За страдание тя умира през 1958 година на 37-годишна възраст. Също по този начин по време на нейния живот значими въпроси по отношение на ДНК се смятат към момента за неразрешени. Тези фактори довеждат до това на изследователката да не бъде присъдена Нобелова премия. За страдание няма процедура тази премия да бъде връчвана посмъртно. Голяма част от приносите на Франклин са приети точно след нейната кончина.

Кръщаването на марсоход на името на Франклин е положително самопризнание – това е първата биологична задача, която ще кацне на Марс след епохата на стратегия “Вайкинг ” през 70-те години на предишния век (без да броим несполучливата “Бийгъл 2 ” през 2003-та). Марсоходът има принадлежности, които могат да потвърдят съществуването на минал или даже сегашен живот на Червената планета. 

Напомням на читателите, че вторият стадий от реализацията на стратегия “ЕкзоМарс ” е плануван за 2020 година, когато ще излети марсоходът и съветска спускаема научна платформа. Първият стадий бе осъществен през 2016 година с изстрелването на орбиталната задача “Трейс Газ Орбитър ” и демонстратора за кацане “Скиапарели ”. “Трейс Газ Орбитър ” работи до ден сегашен, а на борда й има издигнат в България уред “Люлин-МО ”. По време на втория стадий също ще има българско присъединяване – към спускаемата платформа ще бъде инсталиран приборът “Люлин-МЛ ”. Тези принадлежности учат радиационната конюнктура на път към Марс и в покрайнините на планетата. 

Марсоходът към стратегия “ЕкзоМарс ” ще лети през 2020 година. Credit: ESA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР