Европейската комисия започна да събира от Полша по 1,5 млн.

...
Европейската комисия започна да събира от Полша по 1,5 млн.
Коментари Харесай

Брюксел отнема от Полша по 1,5 млн. евро глоби на ден

Европейската комисия стартира да събира от Полша по 1,5 млн. евро дневно поради непокорство на Съда на Европейски Съюз по две каузи. Брюксел уведоми през вчерашния ден Варшава с писмо, че има период от 45 дни да внесе в бюджета на Европейски Съюз санкцията от 69 млн. евро, насъбрана от 3 октомври 2021 година, когато ѝ бе наложена поради подкопаване на независимостта на своите съдилища. Също тази седмица Полша получи друга сметка от 25 млн. евро за санкция поради нарушение на екологическите правила.

И двете санкции се натрупат всеки ден, като по-голямата е от 1 млн. евро на ден, а другата - 0,5 млн. евро на ден. Тъй като Полша към този момент отхвърля да ги заплаща, сумата ще бъде удържана всеки месец от фондовете, които Европейски Съюз ѝ дължи.

Варшава бе наказана в Европейски Съюз да прекрати неотложно активността на дисциплинарната камара, наблюдаваща съдиите във висшия съд на Полша, само че тя не се подчини и не върна на работа отстранените дисциплинарно съдии. Камарата е основен механизъм в полската правосъдна система, която съгласно Европейски Съюз отстъпва от европейските демократични стандарти, като протяга ръка на независимостта на съдиите. Исканата сума от 69 млн. евро покрива първичен интервал до 10 януари, когато беше крайният период за Варшава да се съобрази с наказването. По същата причина Брюксел не одобри внесения през април 2021 година от Полша План за възобновяване и резистентност, възлизащ на 36 милиарда евро.

Варшава към този момент отхвърли да заплати ежедневните санкции и по различен проблем с Брюксел. Заради съпротивата си да затвори гигантската мина " Туров " за лигнитни въглища, която замърсява и територията на Чехия, стартира да трупа ежедневната санкция от 500 000 евро. Изпратената ѝ сметка за 25 млн. евро е за периода от 20 септември до 18 декември.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР