Европейската комисия вписа Странджанския манов мед в регистъра на Защитените

...
Европейската комисия вписа Странджанския манов мед в регистъра на Защитените
Коментари Харесай

Европейската комисия вписа Странджанския манов мед сред Защитените наименования за произход

Европейската комисия вписа " Странджанския манов мед " в регистъра на Защитените наименования за генезис (ЗНП), в който се включват артикули с неповторими качества.

Официалната гала ще се състои на следващия ден в Европейската комисия в Брюксел, на която комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел и комисарят по земеделие и развиване на селските региони Фил Хоган ще връчат документа на представител на българските производители на ЗНП " Странджански манов мед ".

Защитени наименования за генезис е указател на Европейската комисия, в който се вписват артикули, създадени извънредно в една географска област, като техните качества са предопределени от естествените и човешките фактори в нея. С други думи, за да получи подобен статут, целият артикул би трябвало да е обичайно или напълно създаден (подготвен, обработен и завършен) в характерния район и, по този метод, да е притежател на неповторими качества. 

Регистрацията му се чака да бъде мотор за съживяването на район Странджа и да даде нови вероятности за пчеларите в региона. От нея могат да се възползват всички пчелари в географския регион, които наложително би трябвало да са в системата на надзор от сертифицираща компания за сходство със спецификацията на продукта.

Инициативата е на групата производители, които стоят зад продукта. Заявлението е подадено в Министерството на земеделието, храните и горите през април 2016 година, като по-късно е минало без възражения както през националната процедура, по този начин и на европейско равнище. 

Продуктът със ЗНП " Странджански манов мед " се създава в общините Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец. Пчелният мед е създаден от медоносни пчели от секретите на живите елементи на растенията и от екскретите на смучещите инсекти по растенията.

Отделянето на така наречен " медена роса " от някои инсекти, която се събира от пчелите, както и от сладката течност от жълъдите на дъба, образуват продукта. Той има характерен усет, мирис на печени плодове и карамел и тъмно-кафяв до черен цвят със зеленикав нюанс. " Странджански манов мед " е с доста минерали, богат ензимен състав и висока електропроводимост. Притежава висока антиоксидантна интензивност.

Пчелният мед е тясно обвързван с региона си на генезис артикул. Той е получен в следствие от биоекологичната взаимозависимост и баланс сред популациите на листните въшки и хоботници - продуценти на маната, съществуването на огромни масиви дъб и бук и присъщ мек климат. Усвоява се елементарно от организма и е доста потребен за горните дихателни пътища, сърдечно-съдовата система, възстановяване на храносмилането, за кожата, както и за възобновяване след боледуване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР