Европейската комисия (ВК) одобри плановете на България за подпомагане на

...
Европейската комисия (ВК) одобри плановете на България за подпомагане на
Коментари Харесай

Брюксел одобри 94 млн. евро държавна помощ за инсталацията за горене на отпадъци в София

Европейската комисия (ВК) утвърди проектите на България за подкрепяне на построяването и употребата на централа за произвеждане на електрическа енергия и топлинна сила в София, която ще употребява гориво от негодни за преработване битови боклуци. От Европейска комисия оповестиха, че проектите дават отговор на разпоредбите на Европейския съюз за държавната помощ.

На 8 октомври 2019 година България е уведомила Брюксел за проектите си за подкрепяне на построяването и употребата централата. Тя ще създава топлинна сила и електричество с мощ почти 55 мегавата (MW) за топлинната сила и 19 MW за електрическата енергия. За гориво ще бъдат употребявани към 180 000 тона негодни за преработване битови боклуци годишно. Инсталацията, която ще бъде построена от " Топлофикация " ЕАД, сдружение напълно притежавано от Столична община, ще бъде обвързвана с топлофикационната мрежа на София. Изграждането ще завърши до края на 2023 година

Подкрепата ще се състои от две обособени ограничения - директна безплатна помощ в размер на почти 90.8 млн. евро (около 177.6 милиона лева.), финансирана от структурните фондове на Европейски Съюз, и заем с преференциална рента, провиснал от Столичната община на топлофикационното ѝ сдружение, на близо 3 млн. евро (около 5.8 млн. лева).

В насоките на Европейска комисия се споделя, че с цел да се подсигурява приноса за по-високото ниво на запазване на околната среда, помощта за комбинирано произвеждане на електрическа енергия и топлинна сила би трябвало да дава отговор на критериите за " високоефективно комбинирано произвеждане на сила ", посочени в Директивата за енергийната успеваемост от 2012 година В това отношение Комисията откри, че комбинираното произвеждане на електрическа енергия и топлинна сила от новата апаратура ще разреши спестовност на 46.5% първична сила спрямо разделното произвеждане на електрическа енергия и топлинна сила, като по този метод се извършват критериите, избрани в Директивата за енергийната успеваемост, се споделя в известие на Европейска комисия. Оттам показват, че ограниченията са нужни, защото планът не би могъл да бъде сбъднат без обществена поддръжка, и са пропорционални, защото се обезпечава рационална възвръщаемост. Затова и Европейска комисия е на мнение, че ограниченията ще допринесат за повишението на енергийната успеваемост, без да се нарушава безпричинно конкуренцията, в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ.

Изграждането и употребата на централата в София е третият стадий от дългогодишния план в региона на околната среда, финансиран от структурните фондове на Европейски Съюз за възстановяване на третирането на отпадъците в Софийска област. Първата фаза, която завърши през 2014 година, включваше построяването на ново хранилище, ново анаеробно разложение с енергопроизводство и апаратура за компостиране и други дребни съставни елементи на плана. Втората фаза, приключена през 2015 година, включваше възстановяване на преработването и основаване на оборудване за механично биологично отнасяне, което създава негодни за преработване битови боклуци като главен артикул, както и вторични материали за преработване.

От Европейска комисия показват, че построяването и употребата на централата в София е в сходство и с Директивата за отпадъците. Отпадъците, които ще бъдат обект на оползотворяване в инсталацията, към този момент са били подложени на авансово отнасяне и не могат да бъдат рециклирани повече. Ако те не бъдат употребявани за производството на сила, е бъдат депонирани, се показва в писмото на Европейска комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР