Европейската комисия въвежда нов регламент, за да повиши безопасността на

...
Европейската комисия въвежда нов регламент, за да повиши безопасността на
Коментари Харесай

Нов регламент прави детските играчки още по-безопасни

Европейската комисия вкарва нов правилник, с цел да увеличи сигурността на детските играчки, продавани в Европейски Съюз, се оповестява в прессъобщение на Европейска комисия. Той ще се отнася за всички артикули, предопределени за деца, предлагани на европейския пазар.

Новите правила имат за цел да покачат отбраната от нездравословни химикали и да забранят използването на химикали, които засягат ендокринната и дихателната система или са токсични за съответен орган. Критериите ще уеднаквят изискванията на конкуренция сред играчките, които се създават в Европейския съюз, и другите, които се внасят отвън Европейски Съюз. 

Новият правилник ще изисква производителите да издават дигитален продуктов паспорт, а нова ИТ-система ще ревизира тези паспорти по външните граници на Европейски Съюз. Правилата ще важат и за играчките, продавани онлайн.

Националните инспектори ще не престават да дават отговор за осъществяването на инспекции на детските играчки, а в случай че бъдат открити рискови детски играчки, представляващи опасности, които не са директно планувани в регламента, с предлагането се подсигурява, че Еврокомисията има пълномощие да изисква изтеглянето от пазара на тези играчки.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР