Европейската комисия в петък предложи за пръв път задействане на

...
Европейската комисия в петък предложи за пръв път задействане на
Коментари Харесай

Брюксел предлага безпрецедентно прекъсване на фискалните правила на ЕС

Европейската комисия в петък предложи за пръв път задействане на Общата защитна уговорка от Пакта за непоклатимост и напредък, която ще разреши на страните членки да подхващат ограничения за справяне с рецесията с ковид, като се отклонят от бюджетните условия, които нормално се ползват в границите на европейската фискална рамка.

На процедура всички страни от Европейски Съюз доста усилват обществените разноски, с цел да се оправят с разпространяването на COVID-19 и да поддържат стопанската система си, отбелязва EURACTIV.

" Блокирането на нашия публични живот е належащо, с цел да се спре вирусът, само че то също така съществено забавя нашата стопанска система ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във видео, оповестено в " Туитър ".

С тази уговорка " националните държавни управления могат да влагат толкоз (пари) в стопанската система, в сравнение с се нуждаят. Разхлабваме бюджетните правила, с цел да им позволим да го създадат ", добави тя.

Въпросната уговорка разрешава структурните корекции в границите на Пакта за непоклатимост и напредък да бъдат поставени " на пауза " при положение на изострен стопански спад в еврозоната или в Европейски Съюз като цяло, доколкото фискалната резистентност не е в риск.

Държавите членки би трябвало да одобрят предлагането. Говорител на еврокомисията сподели, че финансовите министри на еврозоната (Еврогрупата) и водачите на Европейски Съюз са " приветствали " концепцията, когато е била разисквана по време на телеконференции в последните дни. Не е належащо единодушието на Европейския парламент.

Активирането на " общата защитна уговорка " ще съставлява цялостно потребление на включената в пакта еластичност, както Фон дер Лайен даде обещание на 13 март.

В същото време еврокомисията разхлабва в оптималната допустима степен използването на разпоредбите за държавна помощ, с цел да се подсигурява, че засегнатите от пандемията служащи и резистентен бизнес ще получат държавна поддръжка.

Какво още направи Европейски Съюз досега четете тук.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (878)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР