Европейската комисия, Световната банка, Европейската инвестиционна банка, и Европейската банка

...
Европейската комисия, Световната банка, Европейската инвестиционна банка, и Европейската банка
Коментари Харесай

ЕС и международни банки отпускат един милиард евро за износ от Украйна

Европейската комисия, Световната банка, Европейската капиталова банка, и Европейската банка за възобновяване и развиване отпуснаха един милиард евро за построяването на така наречен линии на солидарността. Това са сухопътни направления, по които се транспортира зърно от Украйна до Европейски Съюз и гориво, и военно съоръжение назад. Информацията за това заяви ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в профила си в Twitter. Според нея селскостопански артикули от Украйна се изпращат от страните от Европейски Съюз в " нуждаещи се страни ".

Европейска комисия регистрира, че съществуват дефекти по инфраструктурата, по тази причина следващата година Европейската капиталова банка и Европейската банка за възобновяване и развиване ще обезпечат в допълнение общо 600 милиона евро. Очаква се Световната банка да способства със 100 милиона $. Предвижда се по-късно Европейски Съюз да насочи още 50 милиона евро за същата цел.

Тя добави, че Европейски Съюз е отпуснал 250 млн. евро, без да прецизира дали тази част от договорката е заем или безплатна помощ. Тези средства ще бъдат употребявани, наред с другото, за ремонт на пътища и създаване на гранични пунктове по границата с Молдова, с цел да се понижи времето за очакване на камионите с храна.

Председателят на Европейска комисия означи също, че от началото на войната 60% от селскостопанския експорт на Украйна се изнася по суша, а Киев е получил 15 милиарда евро доходи от износа им.
В известие на комисията се прецизира, че Украйна е съумяла до момента да изнесе 15 милиона тона аграрни артикули, както и 25 милиона тона зърно. Допълва се, че преди войната украинският зърнен експорт е достигал 45 милиона тона годишно.

Нидерландското държавно управление заяви, че ще отпусне още 110 млн. евро за да може Украйна да се подготови за зимата. Средствата ще бъдат употребявани за образуване на приюти, ремонт на водопроводи и къщи, както и за закупуване на газ, храна и електричество, се показва в документа.
Част от средствата ще отидат непосредствено за закупуване на аварийни елементи за ремонт на развалената украинска енергийна мрежа. Искаме да покажем, че няма да оставим Украйна сама ", съобщи министърът на външната търговия и съдействието Лиза Шрайнемахер.

Според оценки на Световната банка и украински специалисти Украйна се нуждае от най-малко 3,5 милиарда евро, с цел да посрещне зимата.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР