Европейската комисия спира компенсациите за бизнеса заради COVID-19 след 30

...
Европейската комисия спира компенсациите за бизнеса заради COVID-19 след 30
Коментари Харесай

ЕК спира компенсациите за бизнеса заради ковид след 30 юни

Европейската комисия стопира обезщетенията за бизнеса поради COVID-19 след 30 юни. Комисията не има намерение да удължи периода за деяние на краткотрайната рамка за държавна помощ след тази дата. В мощ ще останат единствено обособени ограничения, въведени в края на предходната година.

Това заяви заместник-председателят на Европейска комисия Маргрете Вестегер във връзка изтичащия срок на деяние на въведената през 2020 година облекчена скица за одобрение на държавни помощи по отношение на пандемията. Временната рамка за държавна помощ в подтекста на пандемията от Коронавирус бе призната през 2020 година, с цел да улесни страните да поддържат научните проучвания и бизнеса, както и да защитят работните места. Рамката мина през 6 промени, като последното от тях е от ноември, 2021 година

„ Към днешна дата Комисията е приела над 1300 решения в подтекста на пандемията от ковид, като е одобрила съвсем 950 национални ограничения на стойност близо 3,2 трилиона евро под формата на държавни помощи. Разбира се, размерът на помощта, нотифицирана от страните членки и утвърдена от Комисията, и действително оползотворената помощ са две разнообразни неща. Въз основа на данните, предоставени от държавите-членки в интервала сред средата на март 2020 г. и юни 2021 година от помощта в размер на над 3 трилиона евро, утвърдена през този интервал, фактически са били изразходвани към 730 милиарда евро “, изясни Вестегер през вчерашния ден, представена от пресслужбата на комисията. От Европейска комисия смятат обаче, че краткотрайната мярка към този момент не е нужна поради облекчаването на рестриктивните мерки, отшумяването на пандемията и почналото възобновяване на стопанските системи след тази рецесия.

След 30 юни ще останат да работят две ограничения, въведени в края на предходната година – правото на страните да вкарват тласъци за вложенията за ускорение на екологичния и дигитален преход, както и ограничения за поддръжка на платежоспособността. Първата мярка е със период на използване 31 декември, 2022 година, а втората – с небосвод до декември, 2023 година Преходен интервал има и за преобразуването на инструментите, свързани с дълг, в други форми на помощ – края на юни, 2023 година От комисията акцентират, че Европа е изправена пред различен тип рецесия поради войната в Украйна и помощта към засегнатите браншове ще продължи, само че под друга форма.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР