Европейската комисия смята, че съществува сериозен риск от провал на

...
Европейската комисия смята, че съществува сериозен риск от провал на
Коментари Харесай

Брюксел активира подготовката за Брекзит без сделка

Европейската комисия счита, че съществува сериозен риск от неуспех на договарянията за бъдещите връзки с Англия след напускането на Евросъюза. В тази връзка се засилва подготовката на институциите и държавите-членки от Европейски Съюз за Brexit без съглашение. Това заяви през днешния ден зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който е с сектор Междуинституционални връзки и вероятности пред Европарламента.

" Разполагаме с по-малко от 100 дни до Brexit, само че договарянията са надалеч от привършване ”, показа той. Ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен е разговаряла с министър-председателя Борис Джонсън и двамата са установили, че е реализиран прочут прогрес в договарянията, само че и следва да се свърши още доста. Времето за подписване на съглашение до края на годината е прекомерно малко, защото дава на договарящите по-малко от четири седмици за договорката, която по-късно би трябвало да премине през нескончаем развой на утвърждение, написа „ Асошиейтид Прес “.

Според Шефчович английският министър председател Борис Джонсън в допълнение е усложнил обстановката с приемането на законопроект, поради който блокът упрекна Англия в нарушение на интернационалното право и стартира процедура против страната. „ Спазването на съглашението е първо въпрос на закон, само че също и на доверие и почтеност “, означи Шефчович.

Преговарящите не престават да търсят общ език, с цел да избегнат възможната неустановеност, митата и бюрокрацията, които биха навредили на стопанските системи на двете страни, когато преходният интервал за Острова завърши на 1 януари 2021 година. Но до момента в който съвсем реализираха единодушие в доста области по време на шестмесечните договаряния, те остават в задънена улица поради достъпа на европейските риболовни лодки до водите на Англия. Освен това Европейски Съюз има терзания, че английските проекти за субсидиране на браншове като технологиите ще доведат до нелоялна конкуренция.

В същото време два дипломатически източника оповестиха за " Ройтерс ", че Брюксел и Лондон са покрай съглашение по една от крючовите тематики - за реципрочните обществени права за техните жители след Брекзит.

Все още  обаче няма прогрес по три от най-големите тематики – правата за лов на риба, гаранции за обективна конкуренция и процедурите за разрешаване на разногласия в бъдеще. Въпреки това източниците настояват, че напредъкът в преговорните каузи е чувствителен и дава основа за съгласие и по другите въпроси.

„ Доближаваме се в позициите си, макар че в публичното пространство продължава да се употребява риториката на Брекзит без договорка “, е коментирал един от двата дипломата пред " Ройтерс ".

Лидерите на 27-те страни-членки ще се срещнат на 15 и 16  октомври в Брюксел, с цел да отчетат до каква степен е стигнал преговорния развой.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР