Европейската комисия си запазва правото да одобри окончателния финансов отчет

...
Европейската комисия си запазва правото да одобри окончателния финансов отчет
Коментари Харесай

Брюксел няма да плаща за водките на младежката конференция в София

Европейската комисия си резервира правото да утвърди окончателния финансов доклад и да извърши одит на разноските за младежка конференция, финансирана от Европейски Съюз, която се организира в София на 17-19 април. Това е декларирал неизвестен чиновник на Европейска комисия пред уеб страницата EURACTIV.

Това в действителност е източникът, който първи заяви за младежка конференция, проведена от българското председателство в София, провокирала мощни реакции от страна на участниците, които упрекнаха българското държавно управление в неприятно ръководство и неуместно държание.

По-конкретно, младежите от България и младежките организации в Европа обявиха, че са били изключени от панелите на конференцията. Доброволците били "принудени " да приветстват речта на премиера Бойко Борисов, а самолетни билети не са били авансово платени, както нормално, само че ще бъдат възобновени на по-късен стадий. Отделно на вечерното празненство се предложил корав алкохол, в това число водка, а в нощното заведение танцували полуголи дами по масите, напомня уеб сайтът.

EURACTIV се свързал с Европейската комисия за коментар по тематиките, повдигнати от участниците, защото изпълнителният орган на Европейски Съюз даде парите за организацията на събитията.

Според служителя на Комисията единствено церемонията по закриването била извършена в сходство с откритата процедура.

"Комисията не взе участие в съглашението за разпределяне на безплатни средства и не покрива вероятните вечерни празненства, които се организират в границите на конференцията на Европейски Съюз за младежта ", изяснява източникът от Европейска комисия. И прибавя, че парите от Брюксел са единствено за хранене и кафе паузи. "На формалната част от конференцията не се е сервира водка, а единствено непретенциозно количество трапезно вино ", оповестява още EURACTIV.

Слабото пояснение на ГЕРБ

Управляващата партия на Бойко Борисов също разяснява тематиката, отбелязва изданието.

Тома Биков, политик от ГЕРБ, съобщи пред националния канал Българска национална телевизия, че Луис Алварадо даже не е участвал на събитието, което той е разкритикувал. Биков добави, че е получил тази информация "от доста положителни източници ". Трудно е да се изясни за какво Биков предлага такова пояснение, като се има поради, че наличието на Алварадо е документирано във видео фрагменти и в обществените медии.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия, Корнелия Нинова, сподели, че това, което се случи на конференцията в София, беше "шамар за младите европейци ".

"Тази част от историята за алкохола и полуголите дами е ужасна, само че по-важно е това, което президентът на Европейския юношески конгрес сподели в София, че работата на поколенията млади политици е била ", сподели Нинова.

Тя уточни, че на конференцията "не се говорило за политики за младежите, на панелите, в които се организираше полемиката, нямаше нито един младеж, вместо това държавните чиновници като че ли изнесоха речи и младежите бяха помолени да устоят нагоре и приветствам ".

Младежката конференция на Европейски Съюз е "успех, който опозицията не може да елементарни ", съобщи заместник-министърът на външните работи Геори Георгиев и политик от младежката организация на ръководещата партия ГЕРБ. Той упреква Алварадо, че стартира офанзивата си с егоистични претекстове. "Лидерът на въпросния юношески конгрес явно е почнал акцията си ", сподели Георгиев, представен от националния канал bTV.

Българската телевизия приказва и с Алварадо, който отхвърли такива изказвания. "Европейският юношески конгрес има демократична конструкция, която не ми разрешава да бъда избран отново. Говорих, тъй като бях прав ", изясни Алварадо.

По отношение на хипотетичните инструкции, че доброволците, работещи за българското председателство, би трябвало да се изправят и да приветстват министър-председателя Бойко Борисов, bTV удостовери, че са получили SMS известия с такава директива. Но съгласно един доброволец, интервюиран от телевизионния канал, нямаше проблем, тъй като те щели да приветстват Борисов по този начин или другояче.

"Получихме SMS, в който се споделя, че би трябвало да се надигнем и да приветстваме господин Бойко Борисов, само че желая самоуверено да кажа, че това е моят персонален избор ", споделя доброволецът Вилислава Методиева.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР