Европейската комисия си сътрудничи с България и й помага в

...
Европейската комисия си сътрудничи с България и й помага в
Коментари Харесай

Говорител на ЕК: Сътрудничим си с България и ѝ помагаме в опазването на външната граница на ЕС

Европейската комисия си сътрудничи с България и й оказва помощ в опазването на външната граница на Европейски Съюз. Това сподели в отговор на Българска национална телевизия в Брюксел представител на институцията. Вчера по време на срещата на върха канцлерът на Австрия Карл Нехамер прикани Еврокомисията да даде 2 милиарда евро на България, с цел да дострои и укрепи оградата си по границата с Турция.

Политиката на Еврокомисията обаче е да не финансира построяването на преградни уреди по границите. Нашата позиция за това е добре позната, сподели представителят за Българска национална телевизия, само че напомни, че България получава друга финансова поддръжка за опазването на външните граници на Европейски Съюз и сама би трябвало са реши с какви средства на наблюдаване и надзор може най-добре да прави това.

" Когато приказваме за поддръжката за България - дано ви напомня няколко неща - първо, Фронтекст е в България с екипировка и 137 чиновници, това е първо. Второ, за България има избрани 205 милиона евро от новите фондове за вътрешни работи и тези пари ще употребяват за съоръжение за наблюдаване на границата и образование, това способства за усилването на качествата на България. И най-после, да не забравяме, че отбраната на българската границата или ръководството на границата не се случва единствено в България, а зависи и от това какво вършим във връзка с целия маршрут. И в този подтекст дано ви напомня, че Европейска комисия утвърди 225 милиона евро пакет за възстановяване на контрола на източната граница с Турция. Така че ние оказваме помощ на България да ръководи границата си. Вярно е, че имаме доста добре позната позиция за финансирането на построяването на огради, само че ние сме в съдействие в България, с цел да сме сигурни, че страната си прави работата добре ", съобщи Ерик Мамер - представител на Европейската комисия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР