Европейската комисия ще предложи на Европейския парламент и на съвета

...
Европейската комисия ще предложи на Европейския парламент и на съвета
Коментари Харесай

Край на местенето на стрелките, остава само лятното часово време!

Европейската комисия ще предложи на Европейския парламент и на съвета на Европейски Съюз да се постави завършек на практиката да се местят часовниковите стрелки напролет и през есента, с цел да се обезпечи повече дневна светлина през зимата, оповестиха от Брюксел. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер съобщи, че милиони " имат вяра, че в бъдеще лятното време ще е целогодишно и това ще се случи ".

Промяната идва вследствие на извършена сред 4 юли и 16 август 2018 година на цялата територия на Европейския съюз анкета, в която 84 на 100 от общо гласувалите 4.6 млн. европейци декларират, че не желаят повече да се реалокират стрелките на часовниците. 73 % от участниците в допитването показват, че досегашният им опит от практиката е негативен или доста негативен и промяната на времето е причина за проблеми със здравето, за нараствания брой пътни катастрофи или за неналичието на спестовност на сила.

Резултатите от изследването бяха показани в петък от европейския комисар по превоза Виолета Булц на колегиума на Комисията, който е провел и първата си полемика за вероятните последващи стъпки.

Най-активни в анкетата са били германците, следвани от австрийците, жителите на Люксембург, Финландия и Естония. Българите се подреждат в долната граница на участниците в допитването с дял от едвам 0.18 на 100 от всички присъединили се. Най-незаинтересовани са италианците и румънците с присъединяване от единствено 0.04 %, а на последно място са британците, които следващата година би трябвало да излязат от Европейската общественост.

" Посланието е доста ясно: 84 % от тях (участниците в анкетата) не желаят повече часовниците да бъдат премествани. Ние ще предприемем съответните дейности и ще изготвим законодателно предложение до Европейския парламент и до Съвета, които по-късно дружно ще вземат решение ", показва още Булц, представена от пресцентъра на Европейска комисия.

Екологичен потенциал към този момент одобри през февруари резолюция в посока смяната на наредбите за часовото време  а претенции в тази посока имаше и от страните членки, заинтригувани страни и жители.

Смяната на времето датира в доста от страните членки на Европейски Съюз от времето на Първата и Втората международна война или от петролната рецесия през 1970-те години.

От 1980-те години насам Европейският съюз стартира последователно да приема законодателни актове, въз основа на които всички страни членки да се спогодят да минават по едно и също време от зимно към лятно часово време и назад, и да бъдат отстранени националните графици.

От 1996 година наредба на Европейска комисия задължава всички европейци да реалокират часовниците си с един час напред в последната неделя на март и с един час обратно в последната неделя на октомври. Целта на това предписание не е хармонизиране на режима на промяна на времето в Европейски Съюз, а да преодолее проблемите, изключително в секторите на превоза и логистиката, които пораждат заради некоординирано използване на промяната на времето през годината, защото страните от Европейски Съюз имат три разнообразни часови зони или общоприетоо време.

Сред претекстовете за местенето на стрелките е било и спестяването на сила поради спомагателния час светлина през зимата, само че изследвания сочат, че е противоречиво до каква степен тази цел се реализира в действителност.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР