Европейската комисия ще отпусне около 1,8 милиона евро, за да

...
Европейската комисия ще отпусне около 1,8 милиона евро, за да
Коментари Харесай

16 информационни агенции с финансиране от ЕС създават Европейски нюзрум

Европейската комисия ще отпусне към 1,8 милиона евро, с цел да помогне за основаването на " Европейски нюзрум ", който да сплоти 16 осведомителни организации на континента, съобщи ДПА.

Това ще бъде " първото по рода си паневропейско медийно пространство и ще разреши на публицистите да отразяват взаимно въпроси, свързани с Европейския съюз, и да предизвикват, по този начин да го кажем, дух на съдействието ", сподели през днешния ден на събитие в Брюксел европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Финансовите средства ще бъдат употребявани, с изключение на за друго, за финансиране на в допълнение образование на публицисти и за нов многоезичен уебсайт с определени материали на участващите осведомителни организации по въпроси, свързани с Европейски Съюз, заяви Европейската комисия.

Проектът е съгласуван от ДПА. Както оповестява " Политико ", в него вземат участие френската организация Франс прес, италианската АНСА, белгийската Белга, австрийската АПА, испанските ЕФЕ и Еуропа прес, румънската Аджерпрес, албанскатаа АТА, българската Българска телеграфна агенция, хърватската ХИНА, македонската МИА, словенската СТА, словашката ТАСР, сръбската Танюг и ФЕНА от Босна и Херцеговина.

Председателят на Управителния съвет на ДПА Петер Кропш сподели: " Когато 16 организации от 15 страни, всяка със своя национална визия за Европа, употребяват общ нюзрум в Брюксел, всички ще завоюват от разнообразието на гледните точки. Тази мрежа ще увеличи качеството на публицистиката. "

Инициативата ще включва също образование, събития и медийна инфраструктура, посочи Кропш.

Той добави, че " с концепцията за " Европейски нюзрум " е изключително значимо за нас всички сътрудници да се ангажират със свободна и самостоятелна публицистика ".

Проектът може да започва най-рано през януари, а нюзрумът ще стартира да действа към средата на идната година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР