Европейската комисия се е отказала от плановете си да наложи

...
Европейската комисия се е отказала от плановете си да наложи
Коментари Харесай

Европейската комисия зачеркна плановете за ядрени санкции срещу Русия

Европейската комисия се е отказала от проектите си да наложи наказания на съветския нуклеарен бранш или на негови представители в идващия си пакет от наказания, оповестиха трима дипломати пред „ Политико ”.

Първоначално изпълнителният орган на Европейски Съюз заяви на страните от Европейски Съюз, че ще се опита да изготви наказания, ориентирани към гражданския нуклеарен бранш на Русия. А преди срещата на водачите на Европейски Съюз предходната седмица украинският президент Володимир Зеленски прикани блока най-малко да наложи наказания против съветската компания за нуклеарна сила " Росатом ".

" За страдание нуклеарният бранш не е включен в това предложение ", сподели един посланик от страна - " ястреб ".

Унгария от дълго време се опълчва на включването на нуклеарния бранш в санкционния лист, като акцентира зависимостта си от " Росатом ". За да преодолее вероятно несъгласие от страна на Унгария, Европейски Съюз обмисляше да включи в листата обособени чиновници на " Росатом " и други компании, само че в последна сметка реши да не го прави.

" Унгария не го позволява, защото тяхната атомна електроцентрала е благосъстоятелност на " Росатом " и те настояват, че тя създава 50% от енергийните доставки за страната. Но глобите против физически лица (различни от основния изпълнителен директор) не би трябвало да оказват въздействие върху енергийната сигурност ", съобщи втори, почитан посланик от Европейски Съюз. " И Европейски Съюз би трябвало да отговори на настояването на Зеленски. "

Франция също прояви нерешителност, като при започване на седмицата чиновник на френското министерство на стопанската система съобщи пред кореспонденти, че " доста атомни електроцентрали употребяват съветско гориво ".

Някои дипломати от Европейски Съюз показаха отчаяние от този ход. " Това е тъжно. Когато става въпрос за нуклеарната част... никой не ни е споделил, че това не е добре или че ще бъде проблем ", сподели първият посланик от Европейски Съюз. " Ето за какво сме сюрпризирани. "

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР