Европейската комисия съобщи в петък, че ще предложи на страните

...
Европейската комисия съобщи в петък, че ще предложи на страните
Коментари Харесай

ЕС се готви за координирано оттегляне от енергийната харта

Европейската комисия заяви в петък, че ще предложи на страните членки координирано излизане от Енергийната харта - интернационален контракт от 90-те години, основан да насърчава енергийното съдействие сред Изтока и Запада.

Говорител на Комисията заяви, че " нереформираната харта не подхожда на енергийните и климатични цели на Европейски Съюз " и по тази причина на страните членки ще бъде препоръчан юридически текст за отдръпване. Очаква се писмото с предлагането да бъде изпратено в Съвета в петък следобяд.

" В сегашния си тип договорът не е в сходство с капиталовата политика и законодателството на Европейски Съюз и с задачите на Европейски Съюз в региона на енергетиката и климата ", сподели представителят.

Едновременно с това Еврокомисията ще отдръпна и предходното си предложение към страните от Европейски Съюз да ратифицират осъвременената версия на контракта, защото то не е съумяло да събере болшинство.

 Европейски Съюз няма да излиза от енергийната харта, напусналите ще я съблюдават още 20 години Европейски Съюз няма да излиза от енергийната харта, напусналите ще я съблюдават още 20 години

Договорът за Енергийната харта, който има към 50 подписали страни, в това число от Европейски Съюз разрешава на енергийните компании да съдят държавни управления за политики, които вредят на техните вложения - система, в началото предопределена да поддържа вложенията в бранша.

Впоследствие се оказа, че тя се употребява за иницииране на правосъдни каузи за компенсации за затваряне на мощности на изкопаеми горива, до момента в който Европейски Съюз е поел задължения за увеличение на чистата сила и за климатична индиферентност до 2050 година

Натискът върху Брюксел се усили да поведе напускането на Европейски Съюз, откакто Дания,, Германия, Люксембург, Холандия, Полша и Испания оповестиха, че възнамеряват да изоставен контракта. Италия напусна през 2016 година

Според тях в хартата е спънка за придвижване с климатичните цели на Европейски Съюз в енергетиката и оскъпява зеления преход.

 Германия ще напусне контракта за енергийна харта Германия ще напусне контракта за енергийна харта

Други страни, измежду които Кипър, Унгария и Словакия, които обявиха, че биха предпочели да останат в обновена версия на съглашението, което до неотдавна се поддържаше и от Европейската комисия.

България е измежду страните, подписали хартата още през 1994 година и тя е в действие от 1998 година Ппез 2015 година България е подписала и Международната енергийна харта - политическа декларация за усилване на енергийното съдействие. Позицията на сегашното държавно управление към документа не е огласена.

Нереформираният контракт има " уговорка за преустановяване на периода на деяние ", която ще отбрани съществуващите вложения в изкопаеми горива в Европа за 20 години даже след напускането на Европейски Съюз. Реформираната версия ще разреши на Европейски Съюз да редуцира този период до 10 години.

Енергийната харта е подписана през 1994 година в Лисабон и влезе в действие през април 1998 година като правно обвързващо многостранно съглашение. Тя е единствения по рода си контракт за междуправителствено съдействие в енергийния бранш, което обгръща цялата верига на цената на силата (от изследване до последна употреба) и всички енергийни артикули и съоръжение, обвързвано с енергетиката.

Хартата планува отбрана и поощряване на вложенията в енергетиката, недискриминационни условия за търговия с енергийни материали, артикули и съоръжение, независимост на преноса на сила през тръбопроводи, електрически мрежи и други транспортни средства, поощряване на енергийната успеваемост и механизъм за разрешаване на разногласия сред страни, както и сред страни и вложители.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР