Европейската комисия съобщи, че е поискала от италианското правителство подробна

...
Европейската комисия съобщи, че е поискала от италианското правителство подробна
Коментари Харесай

ЕК поиска детайли за сделката между Италия и Албания за мигрантите

Европейската комисия заяви, че е поискала от италианското държавно управление " подробна информация " по отношение на подписаното на 6 ноември в Рим съглашение за пренасяне в Албания на избавени в морето мигранти до момента в който трае разглеждането на техните молби за леговище, съобщи Агенция Франс Прес.

Говорителка на европейския изпълнителен орган обаче съобщи, че съгласно нейната първична информация съглашението не е сходно на подписаното през 2022 година сред Англия и Руанда, което беше подложено на критика от европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон.

Тогава тя съобщи, че " аутсорсингът на процедурите за даване на леговище (не е) хуманна и почтена миграционна политика ".

" В контакт сме с италианските управляващи, тъй като би трябвало да проучим детайлностите на съглашението " сред Италия и Албания, съобщи говорителката Анита Хипер на ежедневния брифинг за медиите.

" Що се отнася до (споразумението) сред Англия и Руанда (...), съгласно първичната информация, с която разполагаме, казусът не е същият. Но още веднъж се нуждаем от подробна информация. " - продължи тя.

Хиперотново акцентира, че този тип съглашения би трябвало да зачитат европейското и интернационалното право в региона на убежището.

Споразумението, подписано в Рим от ръководителката на италианското държавно управление Джорджа Мелони и албанския ѝ сътрудник Еди Рама, планува Италия да открие два центъра в Албания, страна-кандидатка за участие в Европейски Съюз, които да одобряват избавени в морето мигранти, с цел да се " правят бързо процедурите по култивиране на молби за леговище или вероятно репатриране ".

Тези два центъра, които ще се ръководят от Италия и ще стартират да действат напролет на 2024 година, ще могат да одобряват до 3000 мигранти, или към 39 000 годишно съгласно прогнозите. Непълнолетните, бременните дами и уязвимите лица няма да бъдат наранени.

Членът на италианското държавно управление Джованбатиста Фацолари съобщи, че мигрантите ще бъдат отвеждани непосредствено до тези центрове, без да минават през Италия, и че тези структури ще бъдат сложени под италианска пълномощия по силата на " екстериториален статут ". Но доста въпроси за това по какъв начин ще действа сходен план остават без отговор.

Неправителствената организация Международен избавителен комитет (IRC) осъди съглашението като " нечовешко ". " Всеки човек има главното право да търси леговище, без значение от кое място идва и по какъв начин е дошъл. Последното решение на Италия е част от тревожна наклонност, която подкопава това право. " - разяснява Имоджен Съдбери, шеф на Международния комитет за избавяне в Европа.

От януари насам Италия е изправена пред напор от мигранти (145 000 спрямо 88 000 през 2022 година за същия период). Европейските правила плануват, че по принцип страната, в която мигрантът влиза за първи път в Европейски Съюз, дава отговор за обработката на молбата му за леговище, а средиземноморските страни се оплакват, че би трябвало да поемат непропорционално огромна тежест.

Европейски Съюз е в развой на завършване на промяната на миграционната си политика, която включва подсилване на външните граници на Европейски Съюз и наложителен механизъм за взаимност сред страните от Европейски Съюз за грижа за търсещите леговище.

Европейците се пробват също по този начин да понижат противозаконната имиграция, като подписват съглашения с трети страни, като да вземем за пример наскоро с Тунис, за попречване на напускането на страната от мигранти. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР