Европейската комисия съобщи, че е одобрила програми за съфинансирането на

...
Европейската комисия съобщи, че е одобрила програми за съфинансирането на
Коментари Харесай

ЕС отпуска над половин милиард евро за отбранителни проекти

Европейската комисия заяви, че е одобрила стратегии за съфинансирането на взаимни промишлени планове в региона на защитата до 2020 година на стойност до 500 млн. евро. Предвидени са в допълнение 25 млн. евро за подкрепяне на взаимни научноизследователски отбранителни проекти тази година, съобщи Българска телеграфна агенция.

От 2021 година Европейският фонд за защита ще предизвиква отбранителната промишленост и ще способства за стратегическата самостоятелност на Европейски Съюз. Първоначално финансирането ще бъде ориентирано към развиването на технологии за безпилотни летателни средства, сателитни известия, системи за ранно предизвестие, изкуствен интелект, електронна защита и морско наблюдаване.

От посочените суми 80 млн. евро ще бъдат предопределени за основаването на качества за разкриване на химични, биологични, радиологични и нуклеарни закани, както и за системи за противопоставяне на дронове. Общо 182 млн. евро ще бъдат ориентирани към обезпечаването на информираност и отбрана на киберпространството, за качества за ранно предизвестие във връзка с галактическото пространство и за морско наблюдаване, се показва в известието.

За високотехнологични действия ще бъдат отделени 71 млн. евро, с които ще бъдат създадени или актуализирани наземни средства за прецизен удар от последващо потомство, ще бъдат основани качества за сухопътни, военновъздушни и военноморски бойни дейности. За нови отбранителни технологии са планувани 27 млн. евро. За създаването на нови дронове са планувани 100 млн. евро, а още 37 млн. евро ще бъдат ориентирани към подкрепяне на оперативно съвместимите и сигурни военни съобщителни средства.

За тази година ще бъдат обезпечени 25 млн. евро за научни проучвания в региона на превъзходството в електромагнитния набор и бъдещите отбранителни технологии. Предвижда се Европейският фонд за защита да може да разпределя до осем % от своя бюджет за революционни технологии. Първите планове ще бъдат определени до края на годината и ще бъдат финансирани безплатно от Европейски Съюз. Миналата година Европейска комисия предложи Европейският фонд за защита да разполага с бюджет от 13 милиарда евро.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР