Европейската комисия разясни как компаниите от Европейския съюз могат да

...
Европейската комисия разясни как компаниите от Европейския съюз могат да
Коментари Харесай

ЕК разясни как европейските компании могат законно да плащат за руски газ

Европейската комисия обясни по какъв начин фирмите от Европейския съюз могат да заплащат за съветски природен газ, без да нарушават глобите на блока против Русия, в обновени насоки по въпроса, забелязани от организация Ройтерс, предава БНР.

През предишния месец Комисията сподели на страните членки, че европейските компании могат да са в положение да заплащат за съветски газ, без да нарушават глобите на Европейски Съюз против Москва, само че единствено в случай че съблюдават избрани условия, откакто Русия изиска задграничните купувачи да стартират да заплащат за газ в рубли или в противоположен случай рискуват да изгубят доставките си, припомня организацията.

В обновени насоки, споделени със страните от Европейски Съюз в петък и забелязани от Ройтерс, Комисията удостовери предходния си съвет, че глобите на Европейски Съюз не пречат на фирмите да откриват сметка в избрана банка и фирмите могат да заплащат за съветски газ - стига да го вършат във валутата, контрактувана в съществуващите им договори, и откакто заявяват трансакцията за приключена, когато тази валута бъде платена (т.е. преди еврото или доларите в сметката да бъдат превалутирани от съветската централна банка в рубли във втората сметка).

Почти всички контракти за доставки, които фирмите от Европейски Съюз имат с съветския газов колос " Газпром ", са в евро или долари.

Блумбърг: Европейска комисия с нови упътвания по какъв начин да се заплаща за съветски природен газ
Русия прекъсна доставките на газ за Полша и България предишния месец поради отхвърли им да извърши настояването за заплащане в рубли. Няколко държавни управления на Европейски Съюз и огромни вносители потърсиха повече изясненост от Брюксел дали могат да продължат да купуват газ без да са в нарушаване на западните наказания против Москва.

Компаниите би трябвало да създадат " ясно изказване ", в което споделят, че когато заплащат евро или долари, те считат, че отговорностите им по съществуващите контракти са изпълнени, се споделя в управлението на Европейската комисия.

Трябва да се разбере, че " такива заплащания в тази валута дефинитивно освобождават икономическия оператор от отговорностите за заплащане по тези контракти, без каквито и да било други дейности от тяхна страна във връзка с заплащането ", се споделя в рекомендациите на Европейска комисия, забелязани от Ройтерс.

Прекратявайки отговорностите си, откакто подава съответната сума в евро или долари, дадена компания би могла да избегне присъединяване си в работата с Руската централна банка, която е под западни наказания и която би могла да взе участие в конвертирането на еврото или доларите в рубли, отбелязва Ройтерс.

В указа на президента Владимир Путин от края на март се споделяше, че договорката ще се смята за приключена единствено след конвертиране на задграничната валута в рубли, припомня организацията.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР