Европейската комисия публикува днес документ с насоки, които да подпомогнат

...
Европейската комисия публикува днес документ с насоки, които да подпомогнат
Коментари Харесай

Eврокомисията допуска някои ограничения върху продажбите на земеделски земи

Европейската комисия разгласява през днешния ден документ с насоки, които да подкрепят страните членки при отбраната на земеделските земи против такива закани, като спекулативните цени и несъразмерната централизация на собствеността, заяви пресслужбата на Европейската комисия.

Според него, страните - членки на Европейски Съюз, имат право да постановат ограничавания върху продажбите на аграрни земи за опазване на земеделските общности и поощряване на устойчивото земеделие. В същото време те имат задължението да съблюдават правото на Съюза, и по-конкретно наредбите по отношение на свободното придвижване на капитали.

През 2015 година Комисията стартира процедури за нарушаване против страните членки, които ползват дискриминационен метод по отношение на вложителите от други страни от Европейски Съюз и постановат несъразмерни ограничавания върху трансграничните вложения. В днешното известие Комисията дава насоки за страните членки за това по какъв метод могат да контролират продажбата на аграрни земи, като се опира на правосъдната процедура на Съда на Европейския съюз.

По-важните моменти в насоките на Комисията

В известието се разяснява, че страните членки са способени да вземат решение по отношение на ограниченията за надзор на продажбите на аграрни земи. Както се прецизира от Съда на Европейския съюз, при избрани условия могат да са допустими следните ограничавания:

- условието за предоставяне на авансово позволение от националните органи за придобиване на земя;

- въвеждането на ограничавания във връзка с площта на придобиваната земя;

- даването на право на изкупуване с преимущество, което дава опция на избрани категории купувачи да закупят земеделска земя преди тя да бъде продадена на други купувачи. Купувачите, които се употребяват с такова право, могат да включват аграрни стопани, съседи, съсобственици, както и държавата;

- държавната интервенция при установяване на цената.

При все това правото на Европейски Съюз не разрешава дискриминационните ограничавания, като да вземем за пример общите условия за престояване като изискване за придобиването на земя.

Несъразмерните ограничавания на трансграничните вложения също са непозволени. В сходство със правосъдната процедура се смятат за несъразмерни по-конкретно следните предварителни условия за закупуването на земя:

- налагането на обвързване за стопанисване на земята от нейния собственик;

- възбраната за закупуването на земя от фирми;

- условието за владение на селскостопанска подготовка.

Днешното известие се разгласява в отговор на отправения през месец март на т.г. апел на Европейския парламент към Комисията да дефинира явен и обстоен набор от критерии за регулирането на пазара на земя, с цел да се подсигурява равнопоставеност на участниците на този пазар при съблюдаване на правото на Европейски Съюз.

От Европейската комисия напомнят, че земеделската земя е нищожен и необикновен актив, който заслужава специфична отбрана. Това е повода някои страни членки да постановат ограничавания върху придобиването му. Същевременно задграничните вложения са значим източник на капитали, технологии и познания.

Те могат да способстват за повишение на продуктивността в селското стопанство и за възстановяване на достъпа до финансиране за локалните предприятия. Правилата на Европейски Съюз по отношение на свободното придвижване на капитали са от значително значение за гарантиране на тези трансгранични вложения.

През май 2016 година Европейската комисия изиска от България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия да създадат нужното за съблюдаване на разпоредбите на Европейски Съюз по отношение на продажбата на аграрни земи (IP/16/1827). Опредени разпореждания в законодателството на тези страни членки, с които се препятства закупуването на аграрни земи от жители или компании от Европейски Съюз, бяха счетени за дискриминационни или прекалено ограничаващи. Въпросните законодателни разпореждания са въведени след приключване на периода на деяние на преходните дерогации от свободата на закупуване на аграрни земи, които бяха предоставени на някои страни членки от момента на присъединението им към Европейски Съюз.

Европейският парламент направи обширен обзор на провокациите, с които се сблъскват страните - членки на Европейски Съюз, на пазарите си на земя. Към тях по-специално спадат увеличената централизация на земя или несъразмерните спекулации с цената на земята.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР