Европейската комисия прогнозира ускоряване на икономическия растеж в България през

...
Европейската комисия прогнозира ускоряване на икономическия растеж в България през
Коментари Харесай

Очакват стабилен икономически растеж в България

Европейската комисия предвижда ускорение на икономическия напредък в България през 2019-а година до 3,6% от 3,2% през предходната година, което би било малко под "есенната прогноза " за агресия от 3,7 на 100. В същото време Европейска комисия удостовери в своя "зимен отчет " упованията си за стабилизиране на растежа на българския Брутният вътрешен продукт на равнище от 3,6% през идната годна, разяснява БНР.

Според Комисията настоящият модел на стопански напредък допуска релативно едва въздействие от външни шокове, като чака българският износ да означи умерено възобновяване след слабостта му през 2018-а година, която беше вследствие на по-сдържано търсене от водещи търговки сътрудници на страната като Европейски Съюз и Турция.

В "зимния отчет " се отбелязва, че вътрешното ползване беше главен мотор за икономическия напредък в България през 2018-а година, като се чака да остане подобен и през 2019-а и 2020-а година. Европейска комисия обаче означи, че рисковете за икономическата вероятност пред България сочат в посока надолу (за по-слаб от предстоящото растеж) и са в следствие основно на допустимо по-слабо търсене от главните експортни пазари на нашата страна.

Затягащият се трудов пазар в нашата страна и спомагателното увеличение на заплатите в обществения бранш би трябвало да обезпечат продължаваща поддръжка за частното ползване през актуалната година. Частните и държавните вложения също се чака да останат мощни, с помощта на ниско лихвеното развиване и на постъпващото от Европейски Съюз финансиране.

Комисия чака закъснение на инфлацията от 2,6% през 2018-а до 2,0% през тази и до 1,8% през идната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР