Европейската комисия продължава да бъде против финансирането на ограда на

...
Европейската комисия продължава да бъде против финансирането на ограда на
Коментари Харесай

ЕК против финансиране на ограда по границата ни с Турция

Европейската комисия продължава да бъде срещу финансирането на ограда на границата сред България и Турция.

Това стана ясно от отговор на представителя Ерик Мамер на журналистически въпрос. Той бе помолен да разяснява изявлението на австрийския канцлер Карл Нехамер от през вчерашния ден, че Европейски Съюз би трябвало да финансира укрепването на ограда по въпросната граница.

„ Работа на България е да избере кой е най-хубавият метод за гарантиране за обезопасяване на външната си граница. Тя ще реши какво да прави и ние ще я подкрепим.

Както знаете, ръководството на границата може да бъде осъществено с потреблението на разнообразни средства за наблюдаване. Целта ни е да подкрепим България в тези старания “, сподели Мамер.

Той напомни, че сега у нас има 137 клужители на „ Фронтекс “ – организацията за защита на външните граници на Европейски Съюз. Те са със съответното съоръжение за подкрепяне на работата на граничната полиция.

Освен това за България са предопределени общо 205 милиона евро по новите фондове за вътрешни работи от бюджета на Европейски Съюз.. Тези пари се употребяват за съоръжение за наблюдаване и за образование.

Мамер напомни още, че Европейска комисия одобри пакет за 220 млн евро за възстановяване на контрола по източната граница на Турция.

„ Помагаме на България да ръководи границата си. Наистина има добре известна позиция по актуалното финансиране на огради. Но сме в партньорство с България, с цел да подсигуряваме, че тя може да си свърши работата “, приключи „ гласът “ на Брюксел.

Както е известно, в в този момент съществуващото " възпиращо оборудване " потънаха над 100 млн.. лева, само че действително никой не знае какъв брой, защото то бе непрекъснато дофинансирано с извънредни постановления на Министерския съвет. Това стана най-много по времето на кабинета на ГЕРБ с така наречен " патриоти ", като лично Валери Симеонов се занимаваше с оградата.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР