Европейската комисия призовава днес България да приведе схемата си за

...
Европейската комисия призовава днес България да приведе схемата си за
Коментари Харесай

ЕК с наказателни процедури срещу България заради правилата за свободно движение и за командироване на работници

Европейската комисия приканва през днешния ден България да приведе схемата си за обезщетяване на потребителите на горива в сходство с разпоредбите за свободно придвижване и правилото на недискриминация. Срещу нашата страна се открива наказателна процедура за въвеждането на ограничения, които опонират на наредбите за вътрешния пазар в Европейски Съюз.

България вкара скица за компенсациите, с които се понижава крайната цена на горивата, единствено за притежателите на транспортни средства, регистрирани в страната. Схемата предвиждаше ползвателите на транспортни средства, мотоциклети и мотори, регистрирани в България, да имат право на по-ниски цени на горивата. Компенсацията водеше до понижаване на цената на горивото с 0,25 лева за литър.

Намалението не важи за коли, които не са регистрирани в България, регистрира Европейска комисия. Следователно тази мярка е мощно дискриминационна и несъразмерна, написа в известието.

Европейска комисия изисква от българските управляващи да съблюдават правилата за свободно придвижване на артикули и хора и за недискриминация по отношение на жителите на Европейски Съюз. Осигуряването на вярното деяние на единния пазар е от изключително значение и главно средство за превъзмогване на разрушителните стопански резултати от на съветското навлизане в Украйна, се добавя в известието. Едностранното деяние на национално ниво и въвеждането на дискриминационно отношение не е решение. България разполага с два месеца, с цел да отговори на опасенията, изразени от Европейска комисия, а в противоположен случай комисията добавя, че може да продължи с наказателната процедура.

 istock istock
По втора наказателна процедура Европейска комисия изпраща мнения до нашата страна, Белгия, Чехия, Дания, Германия, Ирландия, Франция, Италия, Унгария, Малта, Холандия, Австрия, Полша, Румъния, Словения, Словакия и Финландия поради невъвеждането на европейските правила за командироването на служащи. Правилата са свързани с битката с измамите и заобикалянето на условията, достъпа до информация и административното съдействие сред страните в Европейски Съюз.

Правилата дефинират административните условия и ограниченията за надзор, които страните могат да постановат, с цел да следят спазването на разпоредбите, пази правата на командированите служащи и ги защищават от неподходящо отношение от страна на работодателя при правосъдни или административни дейности, като обезпечават дейно използване и събиране на административни санкции и санкции в страните от Европейски Съюз. Според разпоредбите страните би трябвало да вкарат ефикасни, съразмерни и възпиращи санкции при нарушаване.

През юли 2021 година Европейска комисия изпрати публични уведомителни писма до 24 страни от Европейски Съюз и в този момент продължава процедурата по отношение на 17 страни, които към момента не са въвели вярно някои или всички европейски условия. Съответните страни разполагат с два месеца, с цел да подхващат нужните ограничения, в противоположен случай Европейска комисия може да реши да отнесе случаите до Съда на Европейския съюз, се разяснява в известието.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР