Европейската комисия призова 27-те членки на ЕС в сряда да

...
Европейската комисия призова 27-те членки на ЕС в сряда да
Коментари Харесай

ЕК настоя държавите да активизират усилията си за борба с маймунската шарка

Европейската комисия прикани 27-те членки на Европейски Съюз в сряда да подхващат по-силен и съгласуван метод към маймунската шарка, откакто, заяви Ройтерс.

В писмо до министрите на опазването на здравето на страните-членки европейският комисар по опазването на здравето Стела Кириакидис означи, че Европейският съюз е епицентърът на новите случаи и блокът би трябвало да работи дружно, с цел да управлява огнището.

Кириакидис прикани министерствата на опазването на здравето да засилят наблюдението и докладването на случаите, следенето на контактите и изолацията, имунизациите и ясната връзка по отношение на рисковете.

Маймунската шарка е вирус, който нормално предизвиква леки признаци, включващи тресчица, болки и обрив по тялото, като възобновяване е от две до четири седмици.

Първоначално разпознат при маймуни, вирусът се предава основно посредством непосредствен контакт и е ендемичен за Африка.

След в началото докладваните случаи в Европа през май, от този момент те набъбнаха до над 16 000 в 75 страни. До момента са обявени пет смъртни случая, всички в Африка.

Кириакидис акцентира, че членовете на Европейски Съюз би трябвало да рапортуват национални данни за случаи на маймунска шарка на Европейската система за наблюдаване, като актуализират информацията, когато постъпят по-пълни данни.

Държавите също по този начин би трябвало да основат ясни насоки за следене на контакти и уединяване в сходство с рекомендациите на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите.

Европейски Съюз закупи 160 000 дози ваксини от датската биотехнологична компания Bavarian Nordic (BAVA.CO). Кириакидис прикани страните от Европейски Съюз, които не са подписали съответния контракт, да го създадат допустимо най-скоро, с цел да обезпечат доставките.

Страните от Европейски Съюз би трябвало също по този начин да покачват осведомеността за болестта, без да провокират суматоха. Кириакидис прибавя, че актуалните случаи са съсредоточени измежду гей мъже и те не би трябвало да бъдат стигматизирани поради епидемията.

Еврокомисарят показва убеденост че Европейски Съюз разполага с нужните принадлежности за справяне със опасността от маймунската шарка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР