Европейската комисия препоръча Украйна да получи статут на кандидат-член на

...
Европейската комисия препоръча Украйна да получи статут на кандидат-член на
Коментари Харесай

Крачка напред: ЕК препоръча Украйна за кандидат-член на Европейския съюз


Европейската комисия предложи Украйна да получи статут на кандидат-член на Европейския съюз. Какви трудности има още пред Украйна?

Европейската комисия предлага на Украйна да бъде възложен. Никога до момента не е давана толкоз бързо рекомендация за кандидатура за участие в Европейски Съюз.

“Украйна ясно показва устрема и решителността си да се придържа към европейските полезности и стандарти ”, сподели пресдедателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.  “Всички ние знаем, че ”, добави тя. “Ние желаеме те да изживеят европейската си фантазия дружно с нас ”. 

Урсула фон дер Лайен в Киев през предходната седмица

Какво следва?

Решението на Европейска комисия е първата стъпка в посока евроинтеграция на Киев. Предстоят разисквания и гласоподаване от европейските водачи на срещата на върха в Брюксел в края на идната седмица. “Това, несъмнено, ще се случи единствено в случай, че страната извърши още някои доста значими промени ”, сподели фон дер Лайен.
Редакцията предлага
, като от европейското издание “Политико ” цитират свои източници от Брюксел, които настояват, че най-малко трима от 27-те европейски водачи към момента се опълчват на предлагането.

Някои страни към момента избират на Украйна да не се дава статут на претендент, а “условна кандидатура ” - заричане за кандидатура, само че с ангажименти и критерии, които би трябвало да извърши по пътя си към пълноправно участие, който най-вероятно ще бъде доста дълъг. Тези страни считат, че този метод освен е по-реалистичен, само че и показва честност към Украйна, вместо да дава подправени гаранции.

Дълъг път и доста условности

за кандидатстване в Евросъюза. Грузия, която подаде документи за присъединение дружно с Украйна и Молдова, би трябвало да извърши още някои условия, преди да получи утвърждение от Брюксел, обявиха от Европейска комисия. 

Дори и да получат статут на претенденти, на Украйна и Молдова следва дълъг и комплициран развой на присъединение, който може да се проточи. В случая на Украйна ще се обърне особено внимание на насърчаването на положителното ръководство, върховенството на закона и ограниченията за битка с корупцията.

***

Вижте и тази изложба от нашия списък: 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР