Eвропейската комисия представи набор от временни мерки в областта на

...
Eвропейската комисия представи набор от временни мерки в областта на
Коментари Харесай

EС променя процедурите за мигрантите по границата с Беларус

Eвропейската комисия показа набор от краткотрайни ограничения в региона на убежището и връщането, с цел да помогне на Латвия, Литва и Полша да се оправят с изключителната обстановка на външната граница на Европейския съюз с Беларус.

Мерките ще разрешат на тези страни членки да вкарат бързи и проведени процедури, с цел да могат да ръководят обстановката. Мерките ще важат 6 месеца и ще се ползват за жители на страни отвън Европейски Съюз, които са влезнали нелегално в Европейски Съюз от Беларус и се намират наоколо до границата или за тези, които се показват на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Трите страни членки ще имат опция да удължат периода за регистрация на молбите за леговище до 4 седмици вместо сегашните 3 до 10 дни.

Държавите членки могат също по този начин да ползват процедурата за даване на леговище на границата, с цел да обработват всички молби за леговище, в това число обжалването, в период от най-вече 16 седмици, с изключение на когато не може да бъде предоставена подобаваща поддръжка за претендентите, които имат характерни здравни проблеми.

Държавите членки концентрират изискванията на приемане до задоволяването на съществени потребности, в това число краткотраен заслон, приспособен за сезонните условия, храна, вода, облекло, подобаващи медицински грижи и помощ за уязвими лица, при цялостно ценене на човешкото достолепие.

Въпросните страни членки ще могат да ползват опростени и по-бързи национални процедури, в това число за връщане на лица, чиито молби за интернационална протекция са били отхвърлени в този подтекст.

При осъществяването на всички свързани с това предложение процедури би трябвало да се зачитат главните права и специфичните гаранции, планувани в правото на Европейски Съюз, в това число висшия интерес на детето, незабавните здравни грижи и потребностите на уязвимите лица, потреблението на насилствени ограничения и изискванията на задържане.

В член 78, параграф 3 от Договора за действието на Европейски Съюз, се показва, че след консултация с Европейския парламент Съветът може да приема краткотрайни ограничения в интерес на съответните страни членки. Това става посредством гласоподаване с квалифицирано болшинство.

След като бъде утвърдено от Съвета, поради спешността на обстановката, това решение следва да влезе в действие в деня след публикуването му в Официален вестник на Европейски Съюз.

От лятото насам режимът на Лукашенко и неговите поддръжници започнаха хибридна офанзива против Европейски Съюз, по-специално Литва, Полша и Латвия, които са изправени пред подла нова опасност под формата на инструментализиране на обезверени хора.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР