Европейската комисия предложи драстични съкращения на вредните емисии от автомобили

...
Европейската комисия предложи драстични съкращения на вредните емисии от автомобили
Коментари Харесай

ЕС иска рязък спад на въглеродните емисии от автомобили


Европейската комисия предложи фрапантни съкращения на нездравословните излъчвания от коли през идващото десетилетие, подкрепяйки Парижкото съглашение за климата и в конкуренция с Китай, която все по-засилено подтиква производството на електрически коли.

Идеята е понижаване на излъчванията на въглероден диоксид от леки и лекотоварни коли с 30% до 2030 година, като предлагането би трябвало да бъде утвърдено от 28-те държави-членки на Европейски Съюз и от Европейския парламент.

"Трябва да действаме, с цел да осъществим нашите световни задължения във връзка с климата и да понижим зависимостта си от петрола", съобщи на конференция еврокомисарят по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

Той сподели, че увеличението на излъчванията от пътния превоз от 1990 година насам е "очевидно в противоречие" с обещанията на Европейски Съюз за понижаване на парниковите газове в границите на Парижкото съглашение за климата от 2015 година

"Трябва да действаме, с цел да запазим европейската автомобилна промишленост конкурентоспособна и новаторска", добави Канете, като показа предложение за поощряване на производството на хибридни и електрически коли.

"Ще загубим софтуерното водачество в чистите транспортни средства, в случай че Съединени американски щати, Япония и Китай продължат да форсират нововъведенията си", предизвести той.

Еврокомисарят сподели също, че Европейска комисия има за цел да "възстанови доверието на потребителите", откакто немският авто производител Фолксваген призна през 2015 година, че манипулира тестванията за излъчвания от дизеловите транспортни средства. Много други автомобилни производители от този момент също са подозирани.

Емисиите от дизелови коли, подправени да наподобяват екологично чисти, може да са причина за гибелта на 5 000 души годишно единствено в Европа, съгласно изследване, оповестено през септември от Environmental Research Letters. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР