Европейската комисия предложи днес занапред продаваните в ЕС електронни устройства

...
Европейската комисия предложи днес занапред продаваните в ЕС електронни устройства
Коментари Харесай

Край на обикновеното USB, ЕС иска всички устройства да са C

Европейската комисия предложи през днешния ден отсега нататък продаваните в Европейски Съюз електронни устройства да бъдат снабдени с вход по стандарта USB-C.

Целта на смяната е да се ограничи натрупването на електронни боклуци. Комисията планува да се разреши на производителите да оферират изделията без зарядно устройство. Потребителите ще могат сами да избират какъв тип зарядно желаят и да го купят настрана, като съвместимостта на зарядните ще дава опция да се употребяват за няколко електронни устройства.

Новите условия ще обзет смарт телефоните, таблетите, камерите, слушалките, портативните високоговорители и игралните конзоли. Ако получат утвърждението на Съвета на Европейски Съюз и на Европейския парламент, измененията ще влязат в действие, две години откакто бъдат признати.

По данни на Европейска комисия потребителите биха икономисали по 250 милиона евро годишно от смяната. Комисията регистрира, че предходната година в Европейски Съюз са били продадени 420 милиона портативни електронни устройства. На всеки европеец се падат по три зарядни, от които непрекъснато се употребяват две.

За година европейските консуматори харчат по 2,4 милиарда евро за зарядни, които не са предоставени от производителя на употребените електронни устройства и натрупват 11 000 тона електронни боклуци, сочат данните.

Мнозинството от модерни смарт телефони, таблети и даже някои преносими компютри са с USB-C порт, като той се появи даже и в някои iPad модели. Въпреки това Apple към момента залага на собствен личен интерфейс, макар, че той не носи никакви изгоди за потребителите. Въпреки това компанията изрече общественото си отвращение от предлаганите промени, заявявайки, че законът може да задуши нововъведенията, да сътвори доста електронни боклуци и да раздразни потребителите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР