Европейската комисия предложи днес всички страни членки на ЕС съвместно

...
Европейската комисия предложи днес всички страни членки на ЕС съвместно
Коментари Харесай

ЕК предложи всички страни-членки на ЕС да се оттеглят от договора за Енергийната харта

Европейската комисия предложи през днешния ден всички страни членки на Европейски Съюз взаимно да се отдръпват от оспорвания Договор за Енергийната харта, базирайки се на несъвместимостта на съглашението с задачите на Европейския съюз в региона на климата, оповестява Българска телеграфна агенция.

Договорът не подхожда на " устойчивата визия на Европейски Съюз за бъдещето ", съобщи в изказване еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, отбелязвайки нуждата да бъдат предпазени вложенията във възобновима сила.

Създаден за пръв път през 1994 година, договорът е създаден за да отбрани доставките на изкопаеми горива като нефт, газ и въглища от някогашните руски страни към Западна Европа след разпадането на Съветския съюз. 

Противнищите на пакта обаче настояват, че от този момент той се е трансформирал в инструмент за отбрана на ползите на фирмите за изкопаеми горива, позволявайки им да съдят подписалите го страни пред арбитражни съдилища в отбрана на вложенията си от напъните за понижаване на потреблението на горива, които вредят на климата.

Комисията се опита да модернизира контракта, преди да предложи координирано излизане от него. Решението за взаимно овакантяване би трябвало да бъде взето от страните от Европейски Съюз и да получи утвърждението на Европейския парламент. 

Понастоящем всички страни от Европейски Съюз като се изключи Италия са членки на контракта, който сплотява общо над 50 страни. 

Италия напусна контракта през 2016 година Оттогава девет други страни от Европейски Съюз - Дания, Франция, Германия, Финландия, Люксембург, Нидерландия, Полша, Словения и Испания - оповестиха желанието си да излязат от него. 

Сега се чака енергийните министри на Европейски Съюз да обсъдят предлагането. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР