Европейската комисия предложи днес промени в правилата за Шенген, които

...
Европейската комисия предложи днес промени в правилата за Шенген, които
Коментари Харесай

ЕК предлага промени в правилата за Шенген заради пандемията и Беларус |

Европейската комисия предложи през днешния ден промени в разпоредбите за Шенген, които плануват спомагателни благоприятни условия за деяние в случаи на обща здравна опасност или мигрантска вълна. Предложенията са по отношение на пандемията от COVID-19 и дейностите на Беларус по границата с Европейски Съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

Предлага се европейските страни да имат право да възобновяват инспекциите по границите в Шенгенското пространство, когато открият заплаха за националната сигурност, включително за здравето на жителите и публичния ред, само че с оценка на въздействието за граничните райони, в случай че ограниченията не престават по-дълго от шест месеца. Мерките ще се ползват единствено в краен случай, при липса на друга опция като ориентирани полицейски инспекции.

Според Европейска комисия, сходни изключителни инспекции в общия случай не би трябвало да траят повече от две години. 

За страните по външните граници се планува опция при засилен миграционен напън да лимитират броя на работещите гранични пунктове, както и да преглеждат постъпилите молби за леговище още на границата.

Също по този начин се предлага пограничните страни да връщат мигранти, за които няма съображение да останат в Европейски Съюз. Според Комисията тези страни би трябвало да получават поддръжка от останалите през взаимните структури като Фронтекс и Европол.

Ако Съветът на Европейски Съюз и Европейският парламент одобряват предлагането, страните от Европейски Съюз ще вкарват бързо съгласувани наложителни ограничавания за пресичането на външните граници при обща здравна опасност. Предвиждат се изключения за пътуванията по основателна причина, както и за жителите на Европейски Съюз и за чужденците с право на престояване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР