Европейската комисия подписа рамков договор за съвместно възлагане на обществени

...
Европейската комисия подписа рамков договор за съвместно възлагане на обществени
Коментари Харесай

ЕК подписа договор за закупуване на терапевтично средство срещу COVID-19

Европейската комисия подписа рамков контракт за взаимно възлагане на публични поръчки с фармацевтичната компания Glaxo Smith Kline за доставка на sotrovimab (VIR-7831), изпитвана терапия с моноклонални антитела, създадена взаимно с VIR biotechnology. Препаратът е част от първия набор от пет обещаващи претенденти за лечебни средства против COVID-19, разгласен от Комисията през юни 2021 година и сега е в развой на настоящ обзор от Европейската организация по медикаментите.

16 страни членки на Европейски Съюз вземат участие в поръчката за закупуване на количества за до 220 000 лекувания. Sotrovimab може да се употребява за лекуване на пациенти с леки признаци на ковид, които не се нуждаят от спомагателен О2, само че които са с висок риск от тежко боледуване. Текущите изследвания демонстрират, че ранното лекуване може да понижи броя на пациентите, които минават към по-тежки форми на ковид и се нуждаят от хоспитализация или банкет в интензивни отделения.

Комисарят по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакиду съобщи: „ В нашата Стратегия за лечебните средства против COVID-19 се ангажирахме да има най-малко три нови лечебни средства, позволени до октомври. Сега осъществяваме втори рамков контракт, който дава лекуване с моноклонални антитела на пациентите. Наред с имунизациите, безвредните и ефикасни лечебни средства ще играят основна роля за връщането на Европа към ново обикновено положение. “

Моноклоналните антитела са протеини, основани в лаборатория, които имитират способността на имунната система да се бори с ковид. Те се прикрепят към шипчестия протеин (spike protein) на вируса и по този метод блокират прикрепването на вируса към човешките кафези. Европейската комисия подписа близо 200 контракта за разнообразни медицински ограничения за противопоставяне на стойност над 12 милиарда евро. Съгласно сегашния рамков контракт с Glaxo Smith Kline, страните членки могат да закупят, в случай че и когато е належащо, sotrovimab, откакто препаратът е получил или позволение за незабавна приложимост в съответната страна членка, или позволение за търговия (при избрани условия) на равнище Европейски Съюз от Европейската организация по медикаментите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР