Европейската комисия подбра 24 проекта, които ще изградят нови или

...
Европейската комисия подбра 24 проекта, които ще изградят нови или
Коментари Харесай

ЕК подкрепя програми за събиране на кръвна плазма у нас

 Европейската комисия подбра 24 плана, които ще изградят нови или ще разширят съществуващите стратегии за събиране на плазма от донори, възобновени от COVID-19. Безвъзмездните средства се отпускат, откакто през юли предходната година беше изпратена покана до всички публични и нетърговски служби по кръвопреливане в Европейски Съюз да аплайват за финансиране за доставяне с нужното съоръжение за събиране на реконвалесцентна плазма.

Инициативата се финансира посредством Инструмента за незабавна поддръжка на обща стойност 36 милиона евро. Проектите, които ще се изпълнят в 14 страни членки (Белгия, България, Хърватия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Словения) и Обединеното кралство, са национални или районни и в множеството случаи ще включват разпределение на средства до огромен брой локални центрове за взимане на кръв или плазма (общо над 150).

Безвъзмездните средства ще подкрепят закупуването на редица машини за плазмафереза и обвързваното с тях съоръжение, в това число комплекти за събиране, съоръжение за предпазване, лабораторни проучвания и характеризиране на плазмата и организационните промени в кръвните центрове. Лечението включва преливане на реконвалесцентна плазма на заболели пациенти, с цел да се увеличи техният имунитет и способността им да се борят с вируса. Може също по този начин да се даде на индустрията за филтриране на антитела за подготвяне на лекарствен артикул за COVID-19 (имуноглобулин).

Ефективността и на двата метода се изследва в международен мащаб, в това число в научноизследователските планове на Европейски Съюз, финансирани по програмата " Хоризонт 2020 “. И двете евентуални лекувания разчитат на събирането на огромни количества кръвна плазма, дарена от възобновените пациенти.

Предварителните резултати са обещаващи, с доказателства за доста ниска периодичност на нежелани реакции. Очакват се спомагателни резултати от цялостните клинични изследвания. Резултатите досега демонстрират, че най-ефективно за понижаване смъртността при пациентите е ранното преливане на реконвалесцентна плазма. Това значи, че би трябвало да се съберат допустимо максимален брой донори, с цел да се подсигурява, че даренията, които са богати на антитела, ще бъдат предоставени на пациентите. Кръводарявания, които не са подобаващи за преливане като реконвалесцентна плазма, могат да се употребяват за други цели на кръвопреливане и за производството на други съществени лекарствени артикули.

Понастоящем публичните кръвни служби и Червеният кръст събират най-вече цялостни кръводарявания, от които по-късно плазмата се отделя. Това е доста по-неефективен способ за взимане спрямо плазмаферезата - развой, при който плазмата се взема от донора и останалите кръвни съставки се връщат. Донорите на плазмафереза могат да подаряват едновременно по-големи размери плазма и могат да подаряват един път на всеки 2 седмици спрямо един път на всеки 3-4 месеца за донори на цяла кръв.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР