Европейската комисия одобри серия от многомилиардни пакети за държавна подкрепа

...
Европейската комисия одобри серия от многомилиардни пакети за държавна подкрепа
Коментари Харесай

Подпомагат финансово най-тежко засегнатите от коронавируса страни в Евросъюза

Европейската комисия утвърди серия от многомилиардни пакети за държавна поддръжка за Гърция, Полша и Португалия. С това се цели намаляване на икономическото влияние на ковид посредством безплатни средства и гаранции за заем, написа БГНЕС.
Комисията утвърди стратегия за държавна помощ за 13 милиарда евро за португалската стопанска система, проект за държавни гаранции за Полша в размер на 22 милиарда евро и скица за 2 милиарда евро за Гърция. 
" Този проект за държавни гаранции в Полша ще помогне на полските предприятия да покрият непосредствените си оборотни средства и капиталови потребности ", съобщи в изказване изпълнителният вицепрезидент на Комисията Маргрете Вестагер. За Португалия той съобщи, че средствата ще " дадат опция на страната да дава директни безплатни средства и обществени гаранции за заеми, с цел да помогне на дребни и междинни предприятия, както и на огромни компании да покрият потребностите от вложения и оборотни средства ". Гръцката скица разрешава държавни гаранции за заеми от оборотен капитал, сподели Вестагер.
Същевременно стана ясно, че ще бъде задействана и кредитна линия на стойност до 240 милиарда евро посредством Европейския стабилизационен механизъм. Това разгласи ръководителят на Еврогрупата Мариу Сентену в изявление за няколко европейския издания. Линията ще бъде отворена за страни, изпитващи усложнения поради епидемията от ковид.
Сумата се равнява на 2 % от брутния вътрешен артикул на еврозоната и е също по този начин границата, до която могат да бъдат получавани заеми от страните според от техния Брутният вътрешен продукт. Европейският стабилизационен механизъм беше основан през 2012 година по време на дълговата рецесия в еврозоната, с цел да оказва помощ на страни, изпитващи проблеми да се финансират на пазарите. Бенефициентите би трябвало на доктрина да ползват в подмяна неведнъж мъчителни промени, както стана с Гърция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР