Европейската комисия одобри само едното платно на магистрала на Струма“

...
Европейската комисия одобри само едното платно на магистрала на Струма“
Коментари Харесай

Подробности около АМ Струма: ЕК одобри само половината магистрала през Кресненското дефиле 

Европейската комисия утвърди единствено едното платно на автомагистрала на „ Струма “ през Кресненското дефиле. Става въпрос за придвижването от Кулата към София, което ще мине по източния скат на Кресненския пролом. За другото платно обаче – от София към Кулата – занапред ще се преглеждат вероятните други възможности, излиза наяве от прессъобщение на Министерство на районното развиване.

Припомняме, че преди няколко седмици отрасловият министър Андрей Цеков съобщи, че чака утвърждение от Европейска комисия за целия сектор на автомагистралата през дефилето, за който от години страната и природозащитниците спорят. През октомври пък стана ясно, че ведомството желае да изнесе цялата автомагистрала от дефилето.

От прессъобщението в този момент излиза наяве, че Европейска комисия е одобрила на половина признатия вид за трасе още от времето на ГЕРБ – Източен Г10. 50. Той планува трасето да се раздели на две платна – едното в посока Гърция да мине през съществуващия път Е79 през дефилето, а в посока София да се построи нов път източно от него.

Подробностите за платната
На процедура Комисията утвърждава да стартира проектирането и строителството на лявото платно – в посока София – което ще бъде качено по източния скат на Пирин. Припомняме, че специалисти сигнализираха още преди години, че строителството там ще е мъчно, защото наклоните са огромни и ще би трябвало да се построят голям брой виадукти.

Това бе и една от аргументите да бъде отритнат напълно разновидността Г20, който пък предвиждаше и двете платна на автомагистралата да минат по ската на планината. Този вид обаче за природозащитниците е допустим, само че не е ясно дали Министерство на регионалното развитие ще избере и дясното платно да мине оттова.

Именно дясното платно в посока Кулата е най-проблемно, защото в признатия вид от ГЕРБ, то минава през дефилето по съществуващия Е79, който единствено ще осъвременени. Природозащитници обаче сигнализират, че ще наруши предпазените зони и биоразнообразието в тях. Сега от Министерство на регионалното развитие оповестяват, че за това платно ще се работи за второ трасе отвън дефилето. Най-вероятно това е и изискването на Европейската комисия.

Изрично се акцентира, че се планува

да не се подхващат дейности за осъществяване на дясно платно (от София към Кулата) на Лот 3. 2. на АM „ Струма “ по трасето на съществуващия път Е-79 преди да се прегледат вероятните различни, предмет на прединвестиционните изследвания. “

Припомняме, че от предходната година Агенция „ Пътна инфраструктура “ е подхванала дейности за изместване на трасето с към 100 метра. Според специалисти обаче даже и освен това състояние автомагистралата няма да е пълноценна, защото в признатия вид Г. 10. 50 платната няма да са с габарит на автомагистрала.

Правителствено решение
Правителството разпореди на министрите на районното развиване и благоустройството и на превоза и известията да подхващат нужните дейности за планиране и създаване на Лот 3. 2. “, се споделя още в прессъобщението.

Това е станало с признато решение номер 146 от 29 февруари тази година. Това решение, обаче още веднъж по процедура на Министерския съвет, не е оповестено и най-вероятно е признато „ на автограф “ от министрите. То отсъства и от протокола от съвещанието на кабинета, извършено на 28 февруари.

Припомняме, че кабинетът скритом по същата традиция одобри и решението за разпределяне на 50 млн. лева на превозвачите като тип отплата за тол таксите за второкласната пътна мрежа, за която заплащат.

От решението, признато за автомагистрала, излиза наяве, че районното министерство е провело среща със службите на Европейска комисия още на 8 февруари. Освен това кабинетът разпорежда на министър Цеков, само че и на транспортния министър Георги Гвоздейков да подхващат няколко дейности във връзка с забележки от Комисията. Те са свързани с:

Извършване на разчистване и адаптиране на съществуващи водостоци и създаване на 3 нови водостока и подобаващи оградни уреди за ограничение на смъртността на предпазени типове и възстановяване на свързаността на местообитанията в Кресненското дефиле;
Осигуряването на условия за надзор на съществуващата организация на придвижването на сектора на път Е79, преминаващ през Кресненското дефиле, посредством поддържане на гъвкави колчета за ограничение на изпреварването, надзор на скоростта с автоматизирани механически средства, както и да подхващат дейности за възобновяване на 6 площадки за наложително прекъсване.
Записано е, че министрите би трябвало да подхващат нужните дейности за планиране и създаване на източното платно (от Кулата към София) по Източен вид Г10. 50 за създаване на Лот 3. 2. от АM „ Струма ”. Тук категорично е записано, че построяването не би трябвало да попречва опцията за създаване на ново второ платно в посока от София към Кулата, което навежда на мисълта, че държавното управление може и да върви към реализация на вид Г20, т. е. изнасянето и на двете платна по скатовете на Пирин.

Друга забавна част е, че Гвоздейков и Цеков би трябвало да възложат предпроектни изследвания за установяване на разновидностите за създаване на дублиращо трасе на АM „ Струма ”. За такова заприказва Цеков преди седмици, само че то не попада в капиталовите оферти на АПИ и не е ясно от кое място може да мине.

Кабинетът е записал, че изследването би трябвало да планува опцията дублиращото трасе на автомагистралата да се употребява като нейно платно, осигуряващо придвижването от София към Кулата. Освен това изследването би трябвало да изследва механически изпълними други възможности, които да бъдат прегледани в процедура по реда на глава шеста от Закона за запазване на околната среда (ЗООС) и член 31 от Закона за биологичното многообразие (ЗБР), предава економик. бг

Освен това категорично е записано, „ да не се подхващат дейности за осъществяването на дясно платно на Лот 3. 2. на АM “Струма ” по Източен вид Г10. 50 по трасето на съществуващия път Е79, преди да се оцени въздействието на капиталовото предложение, създадено на етапа на механически план, в светлината на характерните и подробни цели за засегнатите предпазени зони – „ Кресна ” и „ Кресна-Илинденци ”, като напълно регистрират задачите по параметри, които се нуждаят от „ усъвършенстване ”, и се проведат нужните процедури по реда на глава шеста от Закон за опазване на околната среда и член 31 от Закон за биологичното разнообразие. “

Оценката на въздействието следва да съобрази всички опасения на Европейската комисия, изразени от октомври 2019 година до сегашния миг - да се оцени въздействието на всички планови съставни елементи, да се оцени тъкмо кумулативното влияние, в това число с железопътната линия, оценката да се извърши въз основа на научно обосновани критерии, да се обезпечи аргументация на успеваемостта на смекчаващите ограничения.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР