Европейската комисия одобри проекта за изграждане на 40 км от автомагистрала "Струма"

...
Европейската комисия одобри проекта за
изграждане на 40 км от автомагистрала
"Струма"
Коментари Харесай

Европейската комисия одобри 739 млн. лева за изграждането на АМ „Струма“

Европейската комисия утвърди плана за изграждане на 40 км от автомагистрала "Струма " в секторите Благоевград - Крупник, Кресна - Сандански и тунел „ Железница “. Общата стойност на отпуснатите средства от Кохезионния фонд на Европейски Съюз е 628 млн. лв.. Националното съфинансиране е в размер на 111 млн. лв..

Строителството на Лот 3.1 „ Благоевград – Крупник “ започва на 31 август 2017 година и в момента е в начален стадий на осъществяване. На 20.09.2016 година започнаха строителните дейности на Лот 3.3 „ Кресна – Сандански “ и физическият прогрес на обекта скоро ще доближи 50%. В момента се провеждат обществените поръчки за построяването на тунел „ Железница “, с планирана стойност 250 млн. лв.. Участъкът е разграничен на три лота, а срокът за осъществяването им е редуциран на 3 години.

С друго решение, Комисията одобри предложеното от българска страна изменение на Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 – 2020. С промените се уточни обсега на жп проектите, заложени за финансиране по ОПТТИ 2014-2020 година, като отпадат жп сектори, за които към този момент има обезпечено финансиране от Механизма за Свързана Европа. Това са жп правите Волуяк – София – Елин Пелин, Костенец – Септември и жп възел Пловдив, които ще се построяват със средства от МСЕ.

Предвижда се уголемение на обсега на проекта за подготовка на жп линията Радомир – Гюешево, за уедряване на проекта по цялото направление от София до границата с Република Македония. Изменен е също и планът за реконструкция на гарови комплекси по основната TEN-T мрежа, като жп гара Чирпан се заменя от жп гара Карнобат. В проекта за рационализация са включени още жп гарите Стара Загора, Нова Загора, Казичене, Искър и Подуяне.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР