Европейската Комисия обяви пакет от извънредни мерки в подкрепа на

...
Европейската Комисия обяви пакет от извънредни мерки в подкрепа на
Коментари Харесай

Кой ще се възползва от мерките на ЕК за подкрепа на агросектора

Европейската Комисия разгласи пакет от изключителни ограничения в поддръжка на пазара на селскостопански артикули по отношение на пандемията Covid-19. Предложените ограничения са ориентирани към стабилизиране на пазарите и обезпечаване на резистентност на бъдещите цени и произвеждане. Мерките са в помощ на най-засегнатите селскостопански и хранителни браншове и целят справяне с към този момент следени разстройства и бъдещи опасности. Кой може да се възползва от поддръжката, оповестиха от министерството на земеделието, храните и горите.

Новият пакет на Европейска комисия включва ограничения за помощ за частно депозиране в бранша на млякото и месото.

Млечните артикули, възможни за частно депозиране, са обезмаслено мляко на прахуляк, масло и сирена. Максималното количество сирене, позволено за депозиране за България, за интервал на предпазване сред 90 и 180 дни, е 889 тона, което с 22% повече по отношение на квотата през 2016 година Страната ни има опит в използване на сходна изключителна скица за помощ, като през 2016 година усвоихме 36% от авансово избраното ни оптимално количество на складираните сирена. Важно е да се подчертае, че сумата за подкрепяне включва както непрекъснатите разноски за депозиране в размер на 15,57 евро на звук продукция, по този начин и 0,40 евро на звук дневно по периода на договорите.

В бранша на месото помощ за частно депозиране може да бъде предоставена за месо от наедрял рогат добитък /животните би трябвало да са на възраст над 8 мес./ и за овче и козе месо за интервал от 90 до 150 дни. С едно заявление може да се кандидатства за частно депозиране на минимум 15 тона месо. Частното депозиране няма да може да отговори на потребностите в млечния и месния бранш в страната ни, характеризиращ се с дребно огромни стопанства, само че на равнище Европейски Съюз ще докара до понижаване на предлагането и възобновяване на салдото на пазара в дълготраен проект. Предвидено е разрешаване на доброволни съглашения и решения за обмисляне и понижаване на производството в бранша на млякото и млечните артикули от страна на фермери, техни организации и асоциации с оглед изменящите се модели на търсене в този интервал на тежък пазарен дисбаланс. Разрешението ще бъде краткотрайно за интервал от идните 6 месеца. Предвид спецификата на бранша в страната ни, изразяваща се в ниска степен на организираност и посредническа роля на организациите на производители, чакаме сходна мярка да не провокира интерес у нас.

В бранша на виното е планувано 12-месечно удължение на периода на разрешенията за премахване и на разрешенията за засаждане на лозя, изтичащи през 2020 година Предвидена е и еластичност във връзка с ограниченията от националните стратегии за подкрепяне в лозаро-винарския бранш, като разрешаване на бенефициерите да показват промени в настоящи договорирани действия в границите на в началото утвърждения размер на допустимата помощ. Допустима за подкрепяне е мярката филтрация на вино при положение на рецесия, като полученият алкохол ще се употребява единствено за промишлени цели. Предвидена е и частична помощ за запазване на вино при рецесии. И по двете ограничения (дестилация и съхранение) размерът на помощта се дефинира от страната членка до най-много 0,8 евро/%vol/hl. Предвидено е помощта по размер " Преструктуриране и преработка на лозя " да бъде увеличена на 80% от направените разноски (в момента е 75%). По мярка „ Инвестиции “ помощта може да бъде увеличена от 50 на 60%. България продължава да упорства за потребление на неизразходваните средства за целева помощ. Подходящо решение би била и опция за прекачване на не разходвани средства към идната финансова година.

В секторите на плодове и зеленчуци може да бъдат покривани разноски на организации на производители (ОП) за интервенции, планувани, само че не осъществени до 31 декември 2020 година, в случай че те бъдат осъществени до 1 октомври 2021 година Като дерогация, на членовете на Оперативна програма може да бъде позволено да продават независимо до 40% от създадената продукция, за разлика от постоянното условие, позволяващо до 25%. През 2020 година оптималният % на права на глас и дялове или капитал може да надвишава 50% от общите права на глас и 50% от дяловете или капитала на Оперативна програма. Освен това, на Оперативна програма може да бъде позволено да прекратят за 2020 година своите оперативни стратегии напълно или отчасти. Не се прекратява заплащането на помощ на Оперативна програма при положение на неспазване на критериите за признание. В България има приети 19 Оперативна програма на плодове и зеленчуци с общо 155 членове. Само 3 Оперативна програма с общо 18 членове извършват Оперативни стратегии.

В бранша на пчеларството се планува страните членки да променят стратегиите си за пчеларство, като ограниченията, планувани за пчеларската 2020 година, да се правят след 31 юли 2020 година, само че не по-късно от 15 септември 2020 година Тези ограничения ще се смятат за изпълнени през пчеларската 2020 година. Измененията подлежат на утвърждение от Комисията преди тяхното използване. В България по банкет 2020 година от Националната стратегия по пчеларство са признати към 1776 заявки за подкрепяне с общ размер на декларираната финансова помощ 6 499 397.32 лв.. Приети са и 6 заявки за подкрепяне на сдружения и групи производители за финансовата 2020 година с общ размер на декларираната финансова помощ към 30 000 лв., по които сега се подписват контракти. Очаква се бъдат подписани общо 1680 контракта за подкрепяне. Удължаването на периода по осъществяване на дейностите по програмата ще даде опция на пчеларите да изпълнят плануваните мероприятия по утвърдените планове, а оттова и по-пълното асимилиране на бюджета за 2020 година, още повече, че средствата не могат да се трансферират за идната пчеларска година. За България националните стратегии по пчеларство са главен източник на финансиране на бранша и е изключително значимо плануваните средства да се употребяват в цялостен размер.

До края на април ограниченията би трябвало да бъдат признати от Комисията. Веднага по-късно България ще даде тези благоприятни условия за поддръжка на българските аграрни производители.

Министерство на земеделието, храните и горите продължава да отстоява пред Европейската комисия позицията, изразена по време на Съвета на министрите на земеделието на 25 март, за даване на опция на държавите-членки за потребление на не договорираните средства от стратегиите и прехвърлянето им към нова изключителна мярка COVID-19, която да бъде ориентирана към битката с последствията от епидемията и поддръжка за засегнатите аграрни стопани.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР