Европейската комисия обяви днес план за уеднаквяване на криминализацията на

...
Европейската комисия обяви днес план за уеднаквяване на криминализацията на
Коментари Харесай

ЕС ще хармонизира криминализирането на изнасилването в страните членки

Европейската комисия разгласи през днешния ден проект за уеднаквяване на криминализацията на изнасилването в 27-те страни членки на Европейски Съюз, съобщи АП.

Планът, огласен на Международния ден на дамите, включва криминализиране на осакатяването на женските гениталии и кибернасилието.

Голямо болшинство от страните в блока към този момент третира насилието против дами и девойки като закононарушение, само че от комисията споделиха, че има празнини в националните законодателства. Например, макар че изнасилването е закононарушение на всички места в Европейски Съюз, в 18 страни се изисква то да е станало с потреблението на мощ или опасност, с цел да бъде наказателно преследван причинителят.

Предлаганата инструкция планува и целенасочена поддръжка в страните членки за характерни групи, включително дами, избягали от въоръжен спор. Предложението е настоящо и по отношение на десетките хиляди украински дами и деца, които са напуснали родината си и са изложени на риск да бъдат експлоатирани от трафиканти на хора, означи АП.

По данни на Европейски Съюз една от три дами в съюза е била подлагана на физическо или полово принуждение след 15-ата си година. Тази съразмерност обаче е доста друга в другите страни членки.  Освен това половината дами в Европейски Съюз са изживявали полов тормоз, а една от 20 е съобщавала, че е била изнасилена.

Комисията предлага въвеждането на оптималната присъда от най-малко осем години затвор за обезчестяване и пет години за осакатяване на женски гениталии. Страните членки ще имат правото да постановат по-високи оптимални присъди.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР