Европейската комисия обяви, че ще предприеме правни действия срещу схемата

...
Европейската комисия обяви, че ще предприеме правни действия срещу схемата
Коментари Харесай

ЕС съди Малта заради златните паспорти

Европейската комисия разгласи, че ще предприеме правни дейности против схемата на Малта за инвеститорско поданство, известно като " златен паспорт ". Комисията твърди, че схемата, която включва предложение на поданство на Европейски Съюз в подмяна на вложения, е " несъвместима " с разпоредбите на блока.

По тази скица Малта предлага поданство на Европейски Съюз на чужденци в подмяна на вложения в страната в размер на към 1 млн. евро.

Тъй като този тип поданство се издава без " каквато и да е действителна връзка със съответната страна членка ", то е " несъвместимо " с " правилото на лоялно съдействие, залегнал в Договора за Европейския съюз, и с концепцията за поданство на Съюза ", се споделя в изказването на Комисията, която добавя, че заради това ще сезира Съда на Европейски Съюз против Малта.

Европейският комисар по въпросите на правораздаването Дидие Рейндерс заяви в Туитър за това решение, като съобщи, че " полезностите на Европейски Съюз не са за обмен ".

Правителството на Малта съобщи, че е взело под внимание подхванатите от Комисията дейности, само че добави, че не счита, че е в нарушаване на европейското право, оповестиха локалните медии.

Комисията предизвести Малта за евентуални правни стъпки против програмата през 2020 година и 2021 година, само че до момента Валета не е изпълнила настояванията за преустановяване на схемата.

Макар че страната спря схемата за съветски и беларуски жители след нахлуването на русия в Украйна, схемата към момента е налична за жители на други страни.

Кипър и България също бяха предложили сходни схеми, което породи опасения по отношение на сигурността, прането на пари, укриването на налози и прозрачността. Кипър към момента се следи от близко от Комисията, защото спря схемата едвам през 2020 година, само че продължи да обработва висящите заявки до юли предходната година. България отстрани напълно " златните паспорти " през 2022 година /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР