Европейската комисия направи днес умерено оптимистичен извод за българската икономика,

...
Европейската комисия направи днес умерено оптимистичен извод за българската икономика,
Коментари Харесай

ЕК критикува България за гонитбата между цени и доходи

Европейската комисия направи през днешния ден умерено оптимистичен извод за българската стопанска система, чиято основна специфичност в последно време е конкуренцията сред цени и приходи. Въпреки високата инфлация икономическата интензивност в страната продължи да се уголемява през 2022 година, подкрепена от мощния растеж на износа и от нарастването на заплатите и обществените прехвърляния, което компенсира повишаването на потребителските цени. Въпреки това растежът на персоналното ползване се забави през първата половина на годината, защото инфлацията набра скорост, пише в зимната икономическа прогноза на основния изпълнителен орган на Европейски Съюз.

Предполага се обаче, че през втората половина на 2022 година потребителското търсене се е засилило заради продължаващото повишаване на разполагаемия приход, съчетано с известно намаляване на динамичността на месечната инфлация. Низходящата наклонност при вложенията в главен капитал, почнала през 2021 година, се резервира и през 2022 година Нарастващите цени на капиталовите стоки както в строителството, по този начин и в оборудването, евентуално са потиснали новите вложения. Като цяло реалният Брутният вътрешен продукт е нараснал с 3,9% през 2022 година съгласно предварителните оценки.

Очаква се през 2023 година действителният Брутният вътрешен продукт да нарасне с 1,4%

и с 2,5% през 2024 година Състоянието на стопанската система ще зависи значително от динамиката на заплатите и цените. Краткосрочните индикатори и данните за инфлацията сочат, че през прогнозния интервал тя ще понижава едва, защото растежът на цените на услугите ще се резервира. В изискванията на сгънат пазар на труда се чака заплатите да продължат да нарастват мощно и да поддържат потреблението на семействата. Бързото повишаване на износа през 2022 година бе подкрепено от опцията да се задоволи дефицитът на доставки на храни, метали и други материални артикули, породен наред с другото от нападателната война на Русия против Украйна.

През 2023 година се чака растежът на износа да се забави доста, като се има поради, че през 2022 година факторите за по-нататъшно повишаване на експортния пазарен дял значително бяха изчерпани. През 2024 година се чака износът да нарасне в сходство с външното търсене. Повишеното асимилиране на средства от Европейски Съюз, изключително от Фонда за възобновяване и резистентност, ще стимулира инвестициите както през 2023 година, по този начин и през 2024 година Потенциални забавяния в осъществяването на Националния проект за възобновяване и резистентност съставляват риск за растежа на вложенията.

Средната инфлация

съгласно Хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ) доближи 13% на годишна база през 2022 година със мощен принос от растежа на цените на силата и храните. Динамиката на цените на услугите беше обусловена от транспортните и ресторантьорските услуги, които разчитат на сила и/или храни като директни индустриални запаси. Към края на годината инфлацията се популяризира и върху други услуги в сходство с възходящите разноски за труд на единица продукция. Като цяло ХИПЦ-инфлацията се чака да намалее от 13% през 2022 година до 7,8% през 2023 година заради по-ниските цени на силата. През 2024 година се чака общата инфлация да се забави в допълнение до 4%, защото динамичността на цените на питателните артикули ще намалее. Инфлацията в сферата на услугите се чака да се резервира през прогнозния интервал.

Пролетната икономическа прогноза ще бъде показана през май и тогава ще проличи дали плануванаъа наклонност се резервира.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР