Европейската комисия и Държавният департамент на САЩ изразиха загриженост относно

...
Европейската комисия и Държавният департамент на САЩ изразиха загриженост относно
Коментари Харесай

ЕК и САЩ загрижени относно нов полски закон срещу руското влияние

Европейската комисия и Държавният департамент на Съединени американски щати показаха угриженост по отношение на , който може да забрани на лица да заемат обществени длъжности без опция за обжалване пред самостоятелен съд. Законът, препоръчан от полската партия Право и правдивост (ПиС) , провокира мощни рецензии, защото се счита, че задачата му е да блокира опозиционни политици преди идните парламентарни избори.

Новата комисия, която ще организира следствие за интервала от 2007 до 2022 година, ще има пълномощието да забрани на лица, за които се счита, че са под съветско въздействие, да заемат обществени длъжности за 10 години . Това може в действителност да ги дисквалифицира от голям брой обществени чиновници.

Законът е бил подложен на критика като противоконституционен от правосъдни организации, в това число и от личната правна работа на полския парламент. Неговото приемане се възприема необятно като опит на ПиС да блокира висшите опозиционни политици, в това число някогашния министър председател Доналд Туск , да заемат длъжности, в случай че партията бъде свалена на изборите.

Еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс изрази загрижеността си за новия закон и уточни, че комисията може да лиши жители от правото им да бъдат избирани на обществени длъжности без правосъден надзор. Държавният департамент на Съединени американски щати също изрази загрижеността си по отношение на вероятното използуване на законодателството за интервенция в свободните и почтени избори в Полша.
 Съдът на Европейски Съюз понижи на половина санкцията за Полша поради правосъдната промяна
Съдът на Европейски Съюз понижи на половина санкцията за Полша поради правосъдната промяна

Варшава към този момент ще би трябвало да заплаща по 500 000 евро дневно

П редставителят на полския президент Марчин Пржидач разяснява пред частното радио RMF във вторник, че счита, че посолството на Съединени американски щати не е предоставило изчерпателен юридически разбор на наредбите на закона.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР