Европейската комисия (ЕК) вписа Странджанския манов мед“ в регистъра на

...
Европейската комисия (ЕК) вписа Странджанския манов мед“ в регистъра на
Коментари Харесай

ЕК вписа „Странджанския манов мед“ в регистъра на Защитените наименования за произход

Европейската комисия (ЕК) вписа „ Странджанския манов мед “ в регистъра на Защитените наименования за генезис (ЗНП). Утре, по време на гала, проведена в Европейската комисия в Брюксел, комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел и комисарят по земеделие и развиване на селските региони Фил Хоган ще връчат документа на представител на българсите производители на ЗНП „ Странджански манов мед “.

Регистрацията му се чака да бъде мотор за съживяването на район Странджа и да даде нови вероятности за пчеларите в региона. От нея могат да се възползват всички пчелари в географския регион, които наложително би трябвало да са в системата на надзор от сертифицираща компания за сходство със спецификацията на продукта.

Инициативата за регистрация е на групата производители „ Странджански манов мед “, които подадоха заявката в Министерство на земеделието, храните и горите през месец април 2016 година След като националната процедура мина без възражения, през месец април 2017 година заявката бе изпратено за обзор в Европейска комисия. Бележките и рекомендациите по документите бяха отразени сполучливо, след което единният документ на ЗНП „ Странджански манов мед “ беше оповестен за несъгласие от държавите-членки и трети страни в Официалния вестник на Европейски Съюз през месец декември 2018 година В рамките на тази процедура не се получиха възражения.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР