Европейската комисия (ЕК) води множество разследвания срещу най-бързо развиващата се

...
Европейската комисия (ЕК) води множество разследвания срещу най-бързо развиващата се
Коментари Харесай

ЕК води множество разследвания срещу TikTok заради лични данни

Европейската комисия (ЕК) води голям брой следствия против най-бързо разрастващата се през последните години обществена мрежа – TikTok. Това стана ясно от изявление на нейния ръководител Урсула фон дер Лайен, която удостовери, че следствията засягат трансфер на данни на жители на Европейски Съюз към Китай и целева реклама, ориентирана към малолетни. Разследващите се стремят да подсигуряват, че TikTok дава отговор на условията на Общия правилник за отбрана на данните (GDPR).

„ Практиките за работа с данни на TikTok, в това число във връзка с интернационалните прехвърляния, са обект на няколко настоящи производства “, написа Урсула фон дер Лайден в писмо, споделено от комисарят по връзките Брендън Кар. „ Това включва следствие от страна на ирландската Комисия за отбрана на данните по отношение на сходството на TikTok с няколко условия на GDPR, в това число във връзка с прехвърлянето на данни към Китай и обработката на данни на малолетни, както и правосъдни разногласия в холандски съдилища. "

Новината идва, откакто фон дер Лайен отговори на въпроси, повдигнати от членове на Европейския парламент, по отношение на опцията китайските държавни органи да получават достъп до данните на европейски жители, събрани от TikTok.

Темата за данните, събирани от разнообразни приложения, от дълго време е във фокуса на Европейска комисия. Това принуди TikTok по-рано тази година да се съгласи да наложи избрани рестриктивни политики по отношение на рекламите и брандираното наличие поради евентуално нарушение на разпоредбите за отбрана на потребителите на Европейски Съюз.

Проблеми и в Съединени американски щати

TikTok се сблъсква с проблеми и в Съединени американски щати. Причина за това още веднъж са практиките на компанията за дискретност на данните и сигурността. Миналия месец TikTok отхвърли обвинявания, че основани в Китай чиновници на компанията-майка на обществената мрежа – ByteDance, възнамеряват да наблюдават местоположението на някои американски жители посредством приложението.

В опит да успокои отрицателната вълна, която стигна до там от FCC да призоват Гугъл и Apple да отстранен обществената мрежа от магазините си за приложения, TikTok се съгласи да реалокира данните на американските консуматори в центрове за данни на Oracle. Доставчикът даже направи одит на системите и логаритмите за модериране на наличие на обществената мрежа, с цел да се увери, че не са обект на намеса  от страна на китайските служби.

Първоизточник на терзания

Първоизточникът на терзания у европейските депутати, който докара до разкриването на информацията за следствията против TikTok, е обява в BuzzFeed News.

Американската новинарска платформа цитира изминал аудиозапис на повече от 80 вътрешни срещи на TikTok, от който излиза наяве, че основани в Китай чиновници на ByteDance неведнъж са имали достъп до непублични данни за консуматори на TikTok в Съединени американски щати.

Записите съдържат 14 изказвания от девет разнообразни чиновници на TikTok, които потвърждават, че това се е случвало сигурно най-малко сред септември 2021 година и януари 2022 година

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР