Европейската комисия (ЕК) възнамерява да замрази финансирането на страните-членки на

...
Европейската комисия (ЕК) възнамерява да замрази финансирането на страните-членки на
Коментари Харесай

ЕК ще замразява финансиране заради нарушаване на върховенството на закона

Европейската комисия (ЕК) има намерение да замрази финансирането на страните-членки на Европейски Съюз, в които е доказано нарушаване на върховенството на закона и главните свободи. Това заяви Bloomberg с позоваване на заместник-председателя на Европейската комисия по въпросите на полезностите и прозрачността Вера Йоурова.
Става дума за заледяване на средства от бюджетния проект и Фонда за възобновяване на Европейски Съюз в размер на 1,8 трилиона евро.
По думите на Йоурова ще бъде прибавен нов инструмент за наказания, който може да докара до загуба от някои страни на милиарди евро. Ще бъде прибавен график, съгласно който ще помогне за по-бързо осъществяване от предстоящото на новия инструмент.
 Брюксел подготвен да затегне визовите ограничавания за страни, които не одобряват назад мигранти Брюксел подготвен да затегне визовите ограничавания за страни, които не одобряват назад мигранти
Европейската комисия е подготвена да предложи доникъде на годината по-строги визови ограничавания за страните, които не одобряват назад св...
" Ще предложа система за заледяване на средствата, които към момента не са разпределени. Това ще ни разреши да предприемем съответни стъпки през тази година ", цитира организацията Йоурова. „ Ще разпространявам системата, с цел да можем да глобяваме евентуални пари, а не парите, които към този момент са изхарчени “, сподели Йоурова в изявлението. „ Това е огромна разлика, тъй като тогава можем да създадем нещо съответно още тази година. “
Според организацията тази самодейност може да засегне най-вече Полша и Унгария, които дълго време се противопоставяха на на Европейски Съюз сред страните от общността на основа на спазването на върховенството на закона. Ръководството на Европейски Съюз от дълго време упреква държавните управления на двете източноевропейски страни в нарушаване на този принцип, по-специално потреблението на административен запас за подсилване на техните вътрешнополитически позиции.
Както отбелязва Bloomberg, Унгария може да загуби до 7,2 милиарда евро помощ от Европейски Съюз. Нещо повече, графикът, разказан от Йоурова, значи, че новия механизъм ще проработи преди унгарските избори при започване на идната година. Партията на Орбан изостава в анкетите против обединена съпротива и финансовите наказания могат да навредят на възможностите му да промени обстановката.
След години на злост против партията на Орбан „ Фидес “, тя се отдръпна от най-голямата политическа група в Европейски Съюз, ЕНП. Унгарският министър председател съобщи пред държавното радио през днешния ден, че възнамерява да се срещне с Моравецки и италианеца Матео Салвини, с цел да обсъдят основаването на нова националистическа партия в блока.
До този миг двамата съществени извършители съумяха да се предпазят взаимно от наказателни ограничения, защото някои от глобите на блока изискват единодушието на 26 от 27-те членове. Полша, където идващите общи избори са планувани за 2023 година, може да загуби 23,9 милиарда евро безплатни средства от новия проект за възобновяване.
 Еврокомисията дава на съд 3 страни поради околната среда Еврокомисията дава на съд 3 страни поради околната среда
Европейската комисия ще съди Словакия за дългогодишни нарушавания за законово допустимите граници на замърсяване на въздуха. Комисията прочие..
Механизмът за систематизиране на бюджетните средства на Европейския съюз беше признат през декември предходната година и влезе в действие на 1 януари. Лидерите на Европейски Съюз се споразумяха за новия механизъм по време на оспорвана среща на върха през декември, когато Германия реализира компромис, при който в подмяна на закъснение на внедряването на новия инструмент. Като част от тази договорка механизмът към момента би трябвало да бъде преразгледан от Съда на Европейските общности. Но Йоурова сподели, че решение се чака да бъде взето още през лятото. След това тя сподели, че ще упорства комисията да завърши насоките си за това механизмът да бъде употребен в границите на два месеца.
След постигането на политическото съглашение през декември Унгария и Полша споделиха на своите гласоподаватели, че всъщност би било невероятно да се понижи тяхното финансиране. Орбан стигна до такава степен, че претендира за „ победа “, като съобщи пред депутатите, че опасността от несъгласие от неговата страна и от страна на Полша принуждава Европейски Съюз да се откаже от проекта за обвързване на помощта с „ политически условия “. Но Йоурова сподели, че ще се опита да приложи правилото по общ метод, който ще може да се ползва в разнообразни обстановки.
Комисията ще преглежда дали държава-членка е в положение да отбрани парите,, сподели Йоурова. По-конкретно дали тя има „ добре функционираща правосъдна система, добре функционираща система за публични поръчки и добре функционираща прокуратура “, сподели тя. Това евентуално ще провокира нови пререкания в случаи като на Унгария и на Полша. Тя добави, че комисията ще може да замразява пари, „ когато види, че няма самостоятелен арбитър, който да позволява случаите на корупция и измами с пари на Европейски Съюз и независимо и без значение да показва кой е причинителят, колкото и мощни да са връзките му с държавното управление. "
Йоурова сподели, че обстановката в Унгария и Полша се е трансформирала „ към по-лошо “, като по този мотив Европейски Съюз ще извади всички налични принадлежности, от повтарящи се правосъдни каузи до задействане против двете народи на процедура, която може да докара до прекъсване на техните права на глас.
Въпреки че комисията се стреми да приложи инструмента по-бързо от предстоящото, тя има намерение да го подсигури, като го направи невредим за правни провокации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР