Европейската комисия (ЕК) очаква от България подобрения в Плана за

...
Европейската комисия (ЕК) очаква от България подобрения в Плана за
Коментари Харесай

Брюксел върна Плана за възстановяване. Забележките са за въглищата и главния прокурор

Европейската комисия (ЕК) чака от България усъвършенствания в Плана за възобновяване, по който страната чака да получи над 12 милиарда лв.. Най-голяма част от забележките са по отношение на промените и плановете в секторите енергетика и господство на закона.

България ще би трябвало да преработи тези елементи от проекта и той няма по какъв начин да бъде утвърден преди края на 2021 година Това значи, че първите предплатени заплащания към София няма да бъдет направени в границите на годината. България можеше да получи предплатено 1,6 милиарда лв. още през 2021 година

Новината, че Европейската комисия е върнала Плана за възобновяване за преразглеждане, беше обявена от Мика Зайкова от „ ИТН “ пред в сряда. По думите ѝ „ проектът е с 43 забележки, енергетиката е направена на кайма “.

В четвъртък вицепремиерът Атанас Пеканов удостовери по време на парламентарен надзор, че най-голяма част от въпросите на Европейската комисия са в секторите енергетика и господство на закона.

Според източници на Свободна Европа Европейската комисия е поискала в писмо по-ясни безапелационни задължения за затварянето на въглищните централи . България заложи в своя План за възобновяване за затваряне на въглищните централи – 2038 и 2040 година Според Брюксел задължението би трябвало да бъде „ явен и категоричен “.

Освен това се изисква промяна на Българския енергиен холдинг (БЕХ), която да подсигурява, че няма да се субсидират действия, които не дават отговор на заложените в Плана цели.

В региона на върховенството на закона Европейската комисия слага въпроса за следствието и наказателната отговорност на основния прокурор , сподели Атанас Пеканов. Той добави, че по отношение на рецензията за отчетността на основния прокурор Министерството на правораздаването към този момент е предложило механизъм.

Сред другите рекомендации в писмото на Европейската комисия са по-амбициозни задължения за декарбонизиране на превоза и вдишване на по-ясни задължения за гарантиране на достъп до опазване на здравето и понижаване на заплащанията на ръка от пациентите към лечебните заведения.

от българското държавно управление на 15 октомври. Ден по-рано Министерският съвет, откакто няколко пъти беше отлаган и преработван в последната половин година. Препоръчителният период за изпращането на проектите беше края на април, а България е една от последните страни, които към момента не са внесли своя.

Планът за възобновяване планува планове, по които България да получи 12,9 милиарда лв..
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР