Европейската комисия днес ще представи становище дали Украйна е готова

...
Европейската комисия днес ще представи становище дали Украйна е готова
Коментари Харесай

ЕК решава дали Украйна е готова да започне преговори за присъединяване към ЕС

Европейската комисия през днешния ден ще показа мнение дали Украйна е подготвена да стартира публични договаряния за присъединение към Европейския съюз - този въпрос би трябвало да бъде дефинитивно решен на срещата на върха на Европейски Съюз през декември.

Брюксел чака Украйна и Молдова да получат поддръжка от изпълнителния орган на Европейски Съюз, с цел да преминат към идващия стадий, написа Агенция Франс Прес.

В събота ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен похвали Киев за осъществяването на " повече от 90% " от седемте критерии за промени, избрани от Брюксел.

" Уверена съм, че ще можете да постигнете амбициозната си цел: историческото решение за започване на процеса на договаряния за присъединение към Европейски Съюз , което би трябвало да бъде взето тази година ", сподели тя по време на посещаване в Киев.

Дипломати от страните от Европейски Съюз, които мощно поддържат Киев, признават, че дебатът през декември ще бъде сложен - и единодушието за започване на договаряния може да зависи от по-нататъшни промени .

" Очевидно полемиката ще бъде разгорещена и сложна - в случай че не беше, към този момент щяхме да имаме компромисно решение ", сподели почитан европейски посланик пред Агенция Франс Прес. " Оптимист съм, че ще можем да го приемем. " Проблемът е, че това няма да е краят на пътя. "
 Урсула фон дер Лайен дойде в Киев преди основно решение на Европейски Съюз за Украйна
Урсула фон дер Лайен дойде в Киев преди основно решение на Европейски Съюз за Украйна

Предстои Съюзът да оцени напредъка на страната по другите критерии за участие

Bloomberg заяви през вчерашния ден, че заключението на Европейската комисия ще бъде позитивно за Киев , само че ще съдържа редица условия. Испанският El Pais написа по отношение на проектодокумента, че началото на разговора за присъединение е обвързвано със отбраната на правата на езиковите малцинства и по-активната битка с корупцията.

Украинският президент Володимир Зеленски кандидатства за участие в Европейски Съюз незабавно след началото на съветската инвазия през февруари 2022 година Няколко месеца по-късно, през юни, Украйна получи статут на претендент за присъединение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР