Европейската комисия днес потвърди, че Унгария ще получи по-малко средства

...
Европейската комисия днес потвърди, че Унгария ще получи по-малко средства
Коментари Харесай

ЕК потвърди - реже от парите за икономическо развитие на Унгария

Европейската комисия през днешния ден удостовери, че Унгария ще получи по-малко средства за икономическо възобновяване от предстоящото. Предвижда се понижението да бъде по сумите, отпускани безплатно, и вместо 7,2 милиарда евро, да бъдат отпуснати 5,8 милиарда евро. Намалението на сумите визира всички страни от Европейски Съюз и е обвързвано с преизчисление на бюджета, прецизираха по-рано представители на комисията. Общо 70 на 100 от средствата по проекта за възобновяване би трябвало да бъдат контрактувани до края на годината, а това значи до тогава да бъде подписано капиталово съглашение и то да бъде утвърдено от Съвета на Европейски Съюз, откакто получи поддръжката на Европейска комисия, изясни през днешния ден представител на комисията. Той добави, че не престават диалозите с унгарското държавно управление, само че остават открити въпросите за битка с корупцията и за контрола на изразходването на средствата, съобщи. 

Европейски медии през днешния ден оповестиха, че се обмисля Европейска комисия да редуцира със 70 на 100 средствата за Унгария по кохезионните фондове поради липса на противопоставяне на корупцията и непрекъснати закани за върховенството на закона. Говорители на комисията през днешния ден не пожелаха да потвърдят тези данни и прецизираха, че договарянията с Будапеща не престават.

Тази седмица се планува Европейският парламент да разиска заплахата от тежко нарушаване от страна на Унгария на полезностите на Европейски Съюз. В проектодоклад, който съдържа обзор на събитията, настъпили откакто Екологичен потенциал задейства член 7 от контракта за Европейски Съюз преди четири години против Будапеща, евродепутатите декларират, че европейските полезности са непрекъснато застрашени в Унгария. В четвъртък се планува отчетът да бъде подложен на гласоподаване и се чака да бъде подкрепена оценката, че демокрацията и главните права в страната са се влошили в допълнение след 2018 година. Очаква се Екологичен потенциал да призове да бъдат спрени средствата за икономическо възобновяване за Унгария, до момента в който Будапеща не извърши рекомендациите и правосъдните решения.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР