Европейската комисия даде старт на европейското пространство на здравни данни

...
Европейската комисия даде старт на европейското пространство на здравни данни
Коментари Харесай

Европейски здравен съюз: европейско пространство на здравни данни за хората и науката

Европейската комисия даде старт на европейското пространство на здравни данни (ЕПЗД) — един от централните градивни детайли на мощен Европейски здравен съюз.

ЕПЗД ще помогне на Европейски Съюз да реализира първокласен скок напред в метода, по който на хората в цяла Европа се дава здравно обслужване. То ще даде опция на хората да управляват и употребяват здравните си данни в своята страна или в други страни от Европейски Съюз. ЕПЗД предизвиква същински обединен пазар за цифрови здравни услуги и артикули:

Благодарение на ЕПЗД хората ще имат неотложен, безвъзмезден и елементарен достъп до своите здравни данни в електронен тип. Те могат елементарно да обменят тези данни с други здравни експерти в страните от Европейски Съюз, с цел да се усъвършенства даването на здравни грижи.
Държавите от Европейски Съюз ще подсигуряват, че систематизираните данни за пациентите, електронните предписания, медицинските изображения и заключенията по отношение на тях, лабораторните резултати и епикризите са издадени и признати в общ европейски формат.
Оперативната съгласуемост и сигурността ще станат наложителни условия.
За да се подсигурява отбраната на правата на жителите, всички страни от Европейски Съюз би трябвало да основат органи в региона на цифровото опазване на здравето, които ще вземат участие в трансгранична цифрова инфраструктура (MyHealth@EU, инфраструктура за данни „ Моето здраве в Европейски Съюз “), помагаща на пациентите да споделят своите данни в чужбина.
Освен това ЕПЗД обезпечава поредна, надеждна и ефикасна рамка за потреблението на здравни данни за научни проучвания, нововъведения, основаване на политики и регулаторни действия, като в същото време подсигурява цялостно съблюдаване на високите стандарти на Европейски Съюз за отбрана на данните.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР