Европейската комисия даде на Унгария два месеца да промени ,

...
Европейската комисия даде на Унгария два месеца да промени ,
Коментари Харесай

ЕС предприема правни стъпки срещу Унгария заради закона за НПО

Европейската комисия даде на Унгария два месеца да промени, или Будапеща ще получи огромни санкции.
Законът, въведен през 2017 година, изисква Неправителствени организации, които получават дарения от чужбина над избрана сума, да ги записват пред унгарските управляващи. Европейската комисия стартира процедура за нарушаване против Унгария в четвъртък поради противоречив закон, изискващ неправителствени организации (НПО), финансирани от чужбина, да разкриват своите донори пред управляващите или да бъдат санкционирани, заяви ДПА.
Унгария провокира гнева на Брюксел през последните години поради потискането на рецензиите към ръководещата партия и свиването на пространството за гражданско общество.
Какво ще прави Европейски Съюз по-нататък?
Комисията изпрати публично уведомително писмо до държавното управление на премиера. Този ход е част от процедурата за Европейски Съюз, употребена, когато държавите-членки са упрекнати в нарушение на законодателството на Европейски Съюз.
" Организациите на гражданското общество са незаменима част от нашите демокрации. Ние би трябвало да ги поддържаме, а не да се борим с тях ", съобщи Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия, в четвъртък.
Писмото отразява решението на съда на Европейски Съюз с аргумента, че законът за неправителствените организации „ заплашва ролята на гражданското общество като самостоятелен участник “, като в същото време основава „ климат на съмнение към тях, както и лимитира персоналния живот на донорите “.
Ако Будапеща не реагира в границите на два месеца, Комисията може да изиска Европейският съд да наложи финансови санкции.
Какъв е законът?
Прието през 2017 година, по този начин нареченото „ предписание за бистрота “ изисква Неправителствени организации с дарения от чужбина над избрана сума да бъдат обществено обозначени като финансирани от чужбина. Нарушителите могат да бъдат принудени да затворят.
 Twitter блокира 200 клиента на представителя на унгарското държавно управление Twitter блокира 200 клиента на представителя на унгарското държавно управление
Говорителят на държавното управление на Унгария Золтан Ковач заяви, че Twitter е блокирал към 200 от клиентите на акаунта му, без да уточни...
Критиците на десния министър председател на Унгария Виктор Орбан споделят, че законът е пригоден да нападна американския милиардер Джордж Сорос, роден в Унгария предприемач, който финансира дела, които поддържат демокрацията и правата на индивида в международен мащаб.
Орбан неведнъж е упреквал организации, финансирани от Сорос, в политическо вмешателство.
През юни 2020 година Европейският съд (ЕС) постанови, че законът е противозаконен.
" Ограниченията на Унгария за финансиране на цивилен организации от лица, открити отвън тази държава-членка, не са в сходство със законодателството на Съюза ", се споделя в декларация от основания в Люксембург съд.
Съдът постанови, че законът нарушава разпоредбите на Европейски Съюз за свободно придвижване на капитали, дружно с правата за отбрана на данните и свободата на сдружаване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР